lauantai 29. syyskuuta 2012

Negatiivinen mieli(kuvitus)



Joogisen ajattelun mukaan ihmisen mielen voi jakaa kolmeen toiminnalliseen osaan. Yksi niistä on positiivinen mieli, toinen negatiivinen mieli ja kolmas neutraali eli meditatiivinen mieli. (Nämä kolme mieltä ovat samalla kolme kehoa niistä kymmenestä kehosta, jotka meillä on, Mutta ei mennä siihen nyt.) Se että yhden nimi on positiivinen ja toisen negatiivinen ei tarkoita että toinen olisi millään tavalla toista parempi tai huonompi. Jokaisella kolmella mielellä on tehtävänsä, kaikkia niitä tarvitaan.

Positiivinen mieli on se, joka innostuu asioista ja uskoo, että totta kai minä osaan, pärjään, pystyn ja kykenen – ei mitään ongelmaa. Negatiivinen mieli puolestaan näkee ongelmia vähän joka puolella, sillä sen tehtävä on ennakoida mahdollisesti vikaan meneviä asioita. Se näkee vaaran paikat ja tarkistaa lähimmän poistumistien. Neutraali mieli punnitsee näiden kahden mielen antaman informaation, ja tekee sen pohjalta päätökset. Neutraali mieli tarvitaan, koska positiivisen ja negatiivisen mielen tuottamat asiat ovat värittyneet kummankin mielen toiminnan kannalta tarkoituksenmukaiseen suuntaan. Ne eivät siis yksinään ole objektiivisia ja neutraaleja, vaan sitä on nimensä mukaisesti neutraali mieli.

Viime aikoina minun negatiivinen mieleni on villiintynyt aika hurjaksi. Jos en ole varuillani, se alkaa kehitellä mitä villeimpiä katastrofiskenaarioita, jotka yleensä päättyvät vereen ja suolenpätkiin. No, yleensä saan negatiivisen mieleni kiinni itse teosta ennen niitä suolenpätkiä, ja vaihdan ajatukset johonkin muualle. Mutta jotenkin mielenkiintoista tällainen negatiivisen mielen mielikuvituksen yhtäkkinen aktivoituminen. Toki tiedän että minulla on vahva negatiivinen mieli, ja olenkin kundaliinijoogan avulla yrittänyt ja onnistunutkin vahvistamaan sekä positiivista että neutraalia mieltäni.

Yleensä negatiivinen mieleni käyttää vähän toisenlaisia keinoja ilmentääkseen itseään, sen normaali kommentti on, että ei tästä tule mitään. Ei sinusta ole siihen. Ei tule tapahtumaan, ja niin edelleen. Itse asiassa tämä mielen kolmijaon ymmärtäminen on kovasti auttanut minua tajuamaan, miksi usein ajatukseni vaihtelevat niin laidasta laitaan jokin asian suhteen. Saatan vuorotellen olla sitä mieltä, että olen maailman tai ainakin Suomen paras tässä asiassa, ja sitten heti perään tuntea olevani ihan paska. Ja kun näitä kahta kuuntelee, eikä kuule neutraalin mielen ääntä joka kertoisi että mikä ja millainen minä oikein oikeasti olen, niin kyllä on vähän hukassa itsensä kanssa. Välillä olen ajatellut, että minulla ei kerta kaikkiaan vaan ole minkäänlaista realistista käsitystä itsestäni kun pidän itseäni vuoroin surkimuksena ja vuoroin mahtavana. Totuus on kuitenkin jossain näiden kahden ääripään välissä, ja kyllä minä sen totuuden tiedänkin, jos vaan saan neutraalin mielen äänen kuulumaan kahden kovaäänisemmän yli.

5 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoista luettavaa, luin ihan useampaan kertaan. Kun tuo oma mielikin on pyrkinyt välillä karkailemaan, mutta helposti olen kiinni napannut.

    VastaaPoista
  2. Voi vitsi, noinhan se just menee, että toi negatiivinen ja positiivinen kamppailee "vallasta". Neutraalisen mielen kauden toivoisin itsellänikin jatkuvan mahdollisimman pitkään, mutta eihän se niin aina kuitenkaan mene. Tosi mielenkiinoitsta. Jatkossa toivottavasti saadaan lukea noista muistakin 10 kehosta?

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti ei tarvinnut lukea moneen kertaan sen takia, että juttu on niin sekavaa. Neutraali mieli pysyy matkassa mukana parhaiten kun jaksaa tehdä joka päivä meditaatioharjoituksensa.

    Lara, painan korvan taakse toiveesi lukea lisää 10 kehosta. Ihan heti ei tule mieleen mitä aiheesta sanoisin, mutta laitan tilauksen mielelleni, ehkä sieltä jotakin pompsahtaa esiin :)

    VastaaPoista
  4. Olipahan mahtava lukea tätä. Jotenkin tunnistin itseni tuosta erittäin hyvin. Minäkin usein mietin, että miksi tämä sama asia tuntuu tänään tältä ja seuraavana päivänä ihan päinvastaiselta. Huomasin tätä lukiessani ajattelevani todella helposti asiat negaation kautta ja tähän täytyisi kyllä saada muutosta. Tämä pisti minut miettimään omaa ajatteluani, kiitos siitä. :)

    VastaaPoista