sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Ryhmistä



Tässä yhtenä päivänä tein sellaisen havainnon, että vaikka kaikki ne kundaliinijoogaryhmät joita olen tämän syksyn ohjannut, ovat keskenään aika erilaisia, on niillä yksi yhteinen piirre. Jokaisessa ryhmässä ihmiset ovat edistyneet ihan tosi paljon. Ja edistymisellä tarkoitan sitä, että heidän on silminnähden helpompi istua lattialla ryhdikkäässä asennossa. Ja heidän koko olemuksensa on notkistunut ja samalla vahvistunut. On vaikea sanoa mistä se vaikutelma tulee, mutta se vaan tulee kun katselee viikosta toiseen kuinka ihmiset tekevät harjoituksia.

Se, minkä suhteen ryhmissä on eroja, on ainakin ihmisten sitoutuminen käymään tunnilla. Yksi ryhmä on sellainen, johon on valittu ilmoittautuneiden joukosta tietty määrä ihmisiä, eikä syksyn aikana lisää oteta. Tässä ryhmässä on useita ihmisiä, jotka eivät ole käyneet yhdelläkään tunnilla. Ja muutamaa joogaajaa lukuun ottamatta muutkin ovat syystä tai toisesta sellaisia, että he käyvät joskus ja sitten taas eivät käy.

Sitten on toinen tosi pieni ryhmä, jossa ihmiset käyvät aina kun vaan millään pääsevät paikalle. Ja jos eivät pääse, yleensä ilmoittavat minulle etukäteen.

Kaksi viikkotuntia minulla on paikassa, jossa kuka vaan voi koska vaan tulla tunnille. Siis kunhan maksaa tunnin. Mutta itse asiassa tässäkin paikassa ryhmä on tosi sitoutunut ja uskollinen, eli enimmäkseen siellä ovat samat kasvot tunnista toiseen. Heistä monet olivat varsinaisia pökkelöitä syksyllä kun aloitettiin, ja harjoitukset piti valita tosi tarkkaan, että mitä he pystyvät tekemään. Tai jos oli vaikkapa harjoitus, jossa istuttiin paljon, niin ohjata jalkojen ojentelua jokaiseen mahdolliseen väliin. Mutta nyt he istuvat minuuttitolkulla kuin vettä vaan. Olen teettänyt heillä ihan tarkoituksella jo aika raskaita harjoituksia että he itsekin huomaisivat, kuinka hyvin he jaksavat vaikka mitä.

Eli sitä tässä yritän koko ajan sanoa, että on mahtavaa huomata kuinka kundaliinijooga toimii, ja kuinka ihmiset muuttuvat joogatessaan. Se on muutos, jonka soisi ihan kaikille ihmisille. Mutta tietenkään kaikki eivät ole halukkaita hakeutumaan joogan pariin, tai joogaa ei yksinkertaisesti ole tarjolla lähistöllä. Hienoa kuitenkin, että niinkin monet ovat valmiita muuttumaan joogan myötä.

2 kommenttia:

  1. Lokakuun alussa aloitin käydä kundaliinijoogatunneilla, eli hyvin vähän on kokemusta. Joka suunnassa sanotaan aina että kundaliini on erittäin voimakasta. Minet ryhmässä on kokeneet pahaa oloa, päänsärkyä ym. Itselle ei ole tullut mitään negatiivisia tuntemuksia, enkä ole varmaa olisiko se, että en viime kerran jälkeisenä päivänä palellut töissä, kundaliinitunnista johtuvaa. Olikohan? Yleensä aina palelen, niinkuin myös kaikki muut, ja edelleen muut paleli, vaan minä en. Yhden päivän se vaikutus valitettavasti vain kesti. Olen sitä miettinyt miten paljon viikossa kundaliinijoogaa pitäisi tehdä, kuinka monta kertaa, kuinka pitkä harjoitus, että saisi tuntuvia vaikutuksia.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun kerroit kokemuksistasi, Terhi.
    Se, että kundaliinijooga on voimakasta, ei tarkoita että tulee negatiivisia tai ikäviä vaikutuksia. Mutta juuri lämpö on se, minkä monet alkavat aika nopsaankin kehossaan tuntea. Itse muistan hyvin, kun lisäsin joogakertojen määrää yhdestä viikkotunnista useampaan, ja alkoi tuntua että hikoilen ja läkähdyn ihan koko ajan. Joulunalusruuhkissa olisin kulkenut vaan t-paidassa, kun oli niin kuuma.

    Yksi viikkotunti on varmaankin se minimi, jota vähempää ei juuri kannata joogata. Mutta kaksi puolentoista tunnin tuntia viikossa on jo varmasti sellainen määrä, joka alkaa nopeasti tuntua.

    Minä teen - toki ohjaamisen lisäksi - noin 30-45 minuutin harjoituksen joka aamu, ja kyllä se tuntuu ja vaikuttaa.

    VastaaPoista