Ei meillä kotona syöty mitään
erikoisuuksia, kun olin lapsi. Perunaa ja soosia oli aika usein, ja muita
suomalaisia perusjuttuja. Pastaa ei kukaan ollut vielä keksinyt, vaikka
makaroni ja spagetti tunnettiin kyllä. Etelän hedelmät appelsiini ja mandariini
olivat tuttuja myös, mutta enempi luotettiin kotimaiseen puolukkaan. Ja sitä
rataa. Mutta yksi eksoottinen poikkeus oli, nimittäin pomelo. Niitä vanhempani
hankkivat joskus harvoin työpaikkansa kautta, jos sattuivat saamaan.
Olen pomeloja syönyt viimeksi joskus
silloin, primaariperheeni kanssa asuessani, eli aika monta vuosikymmentä sitten.
Enkä ole niitä sen koommin juuri nähnytkään kaupoissa. Mutta jostain syystä
tänä talvena pomelot ovat palanneet! En tiedä onko kyse siitä, että pomeloja on
kaupassa nyt eri tavalla eli paremmin saatavilla, vai siitä, että minä olen avannut silmäni
pomeloille. Joka tapauksessa niistä on tullut mukavaa puuhastelusyömistä
telkkarin äärellä iltaisin. Jaksan korkeintaan puolikkaan päivässä.
Kuvan pomelo taitaa olla jo kuudes
tänä talvena. Ainoa ongelma näissä hunajapomeloissa on se, että ne ovat
kiinalaisia. Eli eivät mitään varsinaista lähiruokaa, ja kasvaneet sekä
ekologisesti että sosiaalisesti epäilyttävissä olosuhteissa. Ehkä minä syön
vielä muutaman kunnes teen moraalisen ryhtiliikkeen ja alan boikotoida
kiinalaisia pomeloja. Ehkä ne siihen mennessä jo loppuvatkin kaupasta, se
helpottaisi boikotointia kummasti.
Kiitos, heh, ekan kerran elämässäni näin pomelon leikattuna kahtia. En ole uskaltanut koskaan ostaa. Olen aika outo hedelmien kanssa, sitrushedelmistä tulee suuhun rakkoja, omenoistakin syön vain yhtä laatua ja kiiwistä paisuu huulet. Ananas menettelee. Granaattiomenaa ...en oikein tiedä, pidänkö. jne. Miltä pomelo maistuu?????
VastaaPoistaNo olipa hyvä että halkaisin pomelon kuvaa varten. Miltä pomelo maistuu... se ei ole mitenkään voimakkaan makuinen, ei makea eikä hapan. Jos osaat kuvitella greipin, joka ei ole ollenkaan hapan, niin aika lähelle osuu. Ja mielessä on käynyt, että pomelo voisi olla tosi hyvä ainesosa salaattiannokseen, raikas ja tarpeeksi mieto maultaan.
VastaaPoistaMieheni rakastaa tätä greippiä joka pitää kuoria kahteen kertaan :-D (hedelmälihan "kelmukin" pois) Hän sanoo että se vilkastuttaa aineenvaihduntaa tuntuvasti.
VastaaPoistaMiehelläsi on hyvä maku :D Tosiaan mikään pikavälipala pomelo ei ole, sillä ensin pitää kuoria esiin ne lohkot, joiden sisällä herkku on. Ja sitten kuoria lohkot. Minusta se on tosi mukavaa puuhastelusyömistä!
VastaaPoista