maanantai 1. toukokuuta 2017

Kabala bhati vai tulihengitys



Toisinaan kundaliinijoogatunneilla näkee, että joku tekee kabala bhati –hengitystä, kun pitäisi hengittää tulihengitystä. Tai ei sitä näe, sen kuulee. Näiden kahden hengitystekniikan sekoittaminen ei ole varsinaisesti mikään ihme, sillä ne ovat monilta osin melko samanlaisia. Mutta kuitenkin ne ovat eri hengitystekniikoita, ja kun ohjeena on hengittää tulihengitystä, pitäisi hengittää tulihengitystä. Mutta miten ne kundaliinijoogaopettajat, jotka itsekin sekoittavat nämä kaksi, voisivat opettaa oikean hengitystekniikan ohjattavilleen.

Kabala bhati eli loistava pää –hengitys kuuluu hathajoogaperinteeseen, jossa sitä tehdään puhdistavana pranayamaharjoituksena. Toisin sanoen kabala bhati –hengitystä ei tehdä osana asanaharjoitusta, niin kuin tulihengitystä. Kabala bhatissa uloshengitys on aktiivinen ja voimakas niin, että uloshengitystä tehostetaan vetämällä vatsaa voimakkaasti sisään. Kun vatsa rentoutetaan uloshengityksen päätteeksi, sisäänhengitys tapahtuu automaattisesti. Kabala bhatille tyypillistä on siis vatsan liike sisään ja ulos.

Tulihengityksessä sen sijaan vatsalihakset ja koko vatsa pidetään suhteellisen rentona. Tylihengitys on hyvin virtaavaa ja vaivatonta, ja siinä sekä sisään- että uloshengitys ovat kutakuinkin yhtä pitkiä ja voimakkaita. Jos siis kuulosta siltä, että uloshengitys korostuu ja on sisäänhengitystä selkeästi voimakkaampi, on kyse todennäköisesti kabala bhati –hengityksestä. Tulihengitys tapahtuu meidän tärkeimmän hengityslihaksen eli pallean avulla. Pallea liikkuu vatsan ja rintakehän välissä ylös ja alas. Näin ollen tulihengityksessäkin pallea liikkuu ylös ja alas, mutta vatsa ei liiku sisään ja ulos. Vaan vatsa on rentona. Tulihengitys kuulostaa nuuskutukselta, tasaiselta ja virtaavalta nuuskutukselta, eikä voimakkaalta uloshengitykseltä, niin kuin kabala bhati.

Sitten on vielä bastrika-hengitys, jota käytetään ainakin hormonijoogassa. Se on myös hyvin voimakas hengitys, jossa vatsa liikkuu sisään ja ulos. En ole sitä juurikaan harjoittanut, joten parempi etten sano siitä muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti