maanantai 24. maaliskuuta 2014

Joogin syvä nukkuminen eli jooga nidra



Muutama postaus sitten (eli täällä) ihmettelin ääneen, että onko olemassa jokin nukkumista muistuttava tila, johon meditoidessa voi humpsahtaa. No on hyvinkin, se on nimeltään jooga nidra eli joogin tietoinen syvä uni. Se on yksi syvimmistä meditaation tiloista. Joskus jooga nidraksi kutsutaan myös ihan tavallista syvärentoutumista, mutta sitä se ei varsinaisesti ole.

Jooga nidra mainitaan jo Patañjalin Jooga-sutrissa, joka on siis yli 1500 vuotta sitten kirjoitettu filosofinen teos. Patañjali jakaa ihmisen mielen toiminnot viiteen erilaiseen, joita ovat tietäminen, erehtyminen, kuvitteleminen, syvä nukkuminen ja muistaminen. Itse asiassa syvä nukkuminen on jooga nidralle parempi käännös kuin syvä uni, sillä jooga nidrassa ei nähdä unia. Se on selvä ero tavallisen unen ja joogin syvän nukkumisen välillä. Muitakin eroja on. En nyt vielä kirjoita niistä mitään, vaan yritän itse ensin ymmärtää mitä ja millaista joogin syvä nukkuminen on. Eli ehkä palaan tähän vielä.

En myöskään halua ottaa vielä kantaa siihen, olenko ollut joogin syvässä nukkumisen tilassa meditoidessani. Minusta se on mahdollista, mutta en tietenkään voi olla varma. Jos olen, niin se on tapahtunut ihan omia aikojaan, spontaanisti, ilman pyrkimistä syvään nukkumiseen. Ja siksi tulee tietenkin mieleen, mahtaisinko päästä syvän nukkumisen tilaan, jos siihen pyrkisin ja hommaa harjoittelisin. Enpä tiedä, ainakaan nyt ei ole mitään hinkua ryhtyä kokeilemaan; antaa tilojen tulla ja mennä, asioiden tapahtua omalla painollaan.

2 kommenttia:

  1. Tuo jooga nidra on minusta hyvinkin mielenkiintoinen aihe. Olen yrittänyt katsella yoga internationalin / himalayan instituten e-kurssia aiheesta, mutta myönnän, että materiaali on jokseenkin kuivakkaa, ja homma on jäänyt.

    VastaaPoista
  2. Oho, e-kurssi meditoinnista. Mitenköhän se mahtaa toimia. En sano ettei toimi. Itse olen enempi panostanut siihen, että pääsisin meditoimaan ihan livenä muiden ihmisten kanssa, ja mielellään vielä kokeneiden joogien kanssa. Sillä meditointi "tarttuu", kun kokeneemmat nappaavat kokemattomammat mukaansa meditaatioon, ja energiat on aina sitä voimakkaammat, mitä enemmän porukkaa meditoi samassa tilassa.

    VastaaPoista