Nyt minä sitten opettelen tätä
maidotonta ruokavaliota. Hitaasti ja pikkuhiljaa, ilman mitään paineita, mutta
silti tavoitteena karsia niin paljon maitotuotteita pois kuin kohtuullisella
vaivalla on mahdollista. Tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tänään oli ruokana
pinaattikeittoa. Ja sitä, että minun kirjoissani voimariini ei ole maitotuote.
Olen nimittäin jo aiemmin kokeillut, ja kokeilin taas, ja tulin siihen
tulokseen, että mielummin lopetan leivän syömisen kokonaan kuin jätän
voimariinin pois leivän päältä. Ja koska en nyt haluaisi leipääkin jättää pois
elämästäni, niin voimariini pysyy, ja lasken sen kuuluvaksi kasvirasvoihin –
eihän siinä olekaan voita kuin joku 52 prosenttia.
Yksi, mille pitäisi keksiä korvike,
on kermaviili. Meillä tehdään kohtuullisen usein kylmä kastike ruualle, ja
aiemmin se on tehty kermaviilistä. Kokeilin tehdä sen maustamattomasta
soijajukurtista, mutta aika oudolle se maistui. Soijajukurtti, maustamatonkin,
kun maistuu vaniljalle, ja siihen onkin tuoteselosteen mukaan lisätty aromia.
Ehkä vaniljan maku tulee siitä. Kylmä kastike, jossa on ihan mukavasti
mausteita, mutta jossa ensimmäinen maku on vanilja, on aika eksoottinen elämys.
Joten, sattuuko kukaan tietämään, miten vegaanit ja muut maidon välttelijät
tekevät kylmän kastikkeen? Anyone?
Alpron maustamaton soijajugurtti oli ennen just sellaista ruokajugurttia, jota käytettiin meidän taloudessa kylmiin kastikkeisiin ja ruoanlaitossa muutenkin paljon. Mutta menivät muuttamaan sen niin, että siinä tosiaan on nyt vaniljaa ja sokeriakin enemmän kuin aiemmin. Vegaanien palautevyöry oli mittava (päätellen omasta kaveripiiristä ja somesta) ja Alpro lupasi palauttaa ruokajugurtin markkinoille alkuvuodesta (eli nyt?). Vaan eipä se ole palautunut ainakaan samanlaisena, edelleen vaan maistuu liiaksi jälkiruoalta. Harmittaa!
VastaaPoistaRainbow'lla on maustamaton soijajugurtti joka menee paremman puutteessa: http://www.rainbow.fi/tuotteet/elintarvikkeet/kaura-riisi-ja-soijavalmisteet/rainbow-luomu-soijavalmiste-500-g/
Jos olen halunnut vähän stydimpää kastiketta, niin olen sitä joskus sekoittanut esim. vegaaniseen majoneesiin (esim. Plamis, saa esim. Runsaudensarvesta) tai sitten Tofutin maustamattomaan soijatuorejuustoon:
http://www.erimenu.fi/tuote/Oy%20MakroBios%20Ab/Tofutti%20maustamaton%20soijalevite/
Ja sitten Tofutilla ja Oatlyllä on kummallakin oma ranskankermatyyppinen valmisteensa, joiden sopivuutta omaan makuun voi testailla:
http://www.oatly.com/products/international/imat-fraiche/
Ja sit tällainen vegaanituotteet-sivusto saattaa olla avuksi:
http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/kasvimaitotuotteet
Kuulostaa ihan hyvältä tuo linja, että pitää sellaiset asiat, joista luopuminen olisi vain liikaa. Jos sitten joskus päätyisit voimariinista luopumaan, niin tummansininen Keiju on mielestäni sitä kaikista lähimmäksi tuleva tuote. Ei ole meinaan mikään kevytmargariini. :)
Tsemppiä maidottomaan elämään!
Sirppu, kiitos tosi paljon! Ihanaa. Ihan vähän juuri sinun varaan laskinkin, mukavaa että jaksoit vinkata ja vielä linkatakin. Minua kun auttaa kaupassa hurjasti jos tiedän minkä näköistä purtiloa etsin :)
VastaaPoistaIlo oli minun puolellani. Ja juurikin siksi linkkasin, että itse en löydä ikinä mitään kaupassa, jos en tiedä mitlä purnukka näyttää. ;)
VastaaPoista