torstai 11. elokuuta 2016

Kaksi nälkääSitä olen tässä parina viime päivänä miettinyt, että miksi joskus nälkä on sellainen, että sen voi antaa vaan mennä ohi, eikä siinä ole mitään ongelmaa. Joskus toisinaan taas nälkä on sellainen, että se vaatimalla vaatii ruokaa. Jos ei syö, nälkä ei tosiaankaan mene ohi, vaan se vaan kovenee.

Onko kellään samanlaisia kokemuksia? Teoriaa siitä, miksi näin? Ei sillä, että asialla olisi mitään merkitystä, mutta se nyt vaan sattuu pyörimään päässä ja pohdituttamaan.

4 kommenttia:

hanna o. kirjoitti...

Minä ainakin tunnistan tällaiset nälät. Mitään tarkempaa teoriaa mulla ei ole tarjota, mutta olen arkijärjellä ajatellut, että se ohimenevä nälkä on mielitekonälkää (esim. makean himo) ja kasvava nälkä on sitä, että polttoaine alkaa olla lopussa. Jos haluaa arvottaa, niin tuo ohimenevä nälkä ei ole oikeaa nälkää. Mutta uskoakseni nälän tunteiden heräämisessä on kyse jostain muistakin kuin noista kahdesta - umpierityksen muutokset jne.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Hmmm. Mutta se ohimenevä nälkä voi tulla minulle esimerkiksi aamusadhanan jälkeen, jollon siitä, kun olen syönyt jotain, on yleensä 12-14 tuntia. Eli kyse ei välttämättä ole mistään mieliteosta, vaan ihan oikeasta syömättömyydestä.

Mutta silti kuulostaa järkevältä tuo, että kasvava nälkä, jolle ei voi tehdä mitään, on juuri sitä, että polttoaine on lopussa. (tuleepa tänään mielenkiintoisia lauserakenteita sivulauseineen) Olisiko ohimenevä nälkä sitten sitä, että elimistössä on vielä jotakin poltettavaa. Ja nyt en puhu läskistä, vaan jostakin helpommin poltettavasta aineesta.

hanna o. kirjoitti...

Totta, ohimenevässä nälässä ei välttämättä ole aina kyse mieliteosta. Se liittyy ruokailurytmeihinkin. Esim. itselleni kävi tänä aamuna niin, että viikonlopun reilujen aamiaisten jälkeen normiaamusmoothieni ei riittänytkään pitämään nälkää lounaaseen asti, vaan jo klo 10 jälkeen alkoi tulla olo, että josko lounaskeiton kimppuun pääsisi. Tuskin polttoaine on vielä loppumassa, vaan pikemminkin vatsa vain on sen verran tyhjä, että tulee halu syödä.

Luulen, että tuohon 12-14 tunnin syömättömyyden jälkeiseen ohimenevään nälkään liittyy jo paastovaikutus. Kroppa on alkanut kaivella polttoainetta muualta, mutta muistuttelee välillä, että ois kiva saada sitä tavallista polttoainettakin jo.

Ois kiva, jos joku osais oikeasti kertoa mistä näissä erilaisissa nälän tuntemuksissa on kyse. Mahtaisko siellä olla langoilla joku tietäväinen?!

Jagdev Kaur kirjoitti...

Tosiaan, onko täällä ketään joka haluaa laittaa lusikkansa tähän keskusteluun joko tiedon tai luulon perusteella? Anyone?

Vielä mainitsen yhdenlaisen nälän. Se on sellainen, kun on polkenut päivän pyörällä, ja energiat alkaa olla loppu. Silloin nälkä ei tunnu niinkään nälkänä mahassa, vaan kylmänä koko kehossa. Tekee mieli laittaa pitkähihaista päälle, ja villasukat jalkaan. Mutta sitten kun saa syödäkseen, tulee taas lämmin ja vaatteista haluaa eroon.