keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Maa, josta ei voi sanoa mitään




Edellisen postauksen kommentoija kyseli, satunko tietämään joogaharrastuksen suosiosta Intiassa. No en ihan kauheasti, mutta sen verran, että siitä saa juuri ja juuri uuden postauksen.

Lähdetään nyt siitä liikkeelle, että minä en ole käynyt Intiassa. Kaikki mitä tiedän, olen kuullut tai lukenut, mitään en ole nähnyt omin silmin. Mutta enpä usko, että omin silmin näkeminen nyt mitenkään autenttisempaa tietoa tästä asiasta antaisi. Olen oppinut viime aikoina Intiasta, ettei siitä maasta voi sanoa käytännössä juuri mitään. Mikä pitää paikkansa etelässä, ei pidä pohjoisessa. Se, mitä hindut tekevät, ei välttämättä päde muslimeihin, sikheihin ja kristittyihin. Ja niin edelleen. Voisi tietenkin ajatella, että esimerkiksi kristityt ovat vain pieni, vain parin-kolmen prosentin vähemmistö Intiassa. Mutta siitä populasta pari-kolme prosenttia tekee 28 miljoonaa ihmistä, kristittyä.

Asiat pitää siis suhteuttaa väkimäärään. Ja niin olen kuullut sanottavan, että Suomessa on asukasmäärään suhteutettuna enemmän joogaopettajia kuin Intiassa. Mikä tarkoittaa, että meillä on todennäköisesti paremmat mahdollisuudet myös löytää toimiva joogaryhmä jostakin lähistöltä. En tiedä, mutta en yllättyisi jos joku sanoisi, että Suomessa on myös asukasmäärään suhteutettuna enemmän joogan harrastajia kuin Intiassa. Ja nyt en siis laske mukaan niitä länsimaalaisia, jotka visiteeraavat tai pysyvämmin pysyvät Intiassa joogaamassa. Heitäkin alkaa käsittääkseni olemaan koko joukko.

Olen jonkin verran keskustellut joogasta intialaisen ystäväni GS:n kanssa, joskaan en erityisen syvällisesti. GS ei ole koskaan joogannut. Hän näkee joogan puhtaasti terveysliikuntana, jonka harjoittaminen pitää yllä kehon hyvinvointia. Hän myös hämmästelee tapaani erotella astangajooga ja kundaliinijooga ja muut joogamuodot toisistaan. Hänestä se on kummallinen länsimainen lokeroinnin tapa. Hänestä jooga on joogaa, and that’s it.

Intian virallinen linja joogaa kohtaan on nykyisen pääministeri Narendra Modin myötä hyvin myönteinen. Modi on nimittänyt maalle jopa joogaministerin. Niin hyvältä kuin se joogan harjoittajan korviin kuulostaakin, takana on todennäköisesti Modin hindunationalistinen politiikka.  Toisin sanoen Modi on valjastanut joogan ajamaan uskonnollis-poliittisia päämääriään. Sitä, miten Modin toiminta näkyy tavallisten ihmisten arjessa ja joogaharjoituksessa Intiassa, en osaa sanoa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva, kun vastasit kysymykseeni kokonaisella postauksella. :)

Olen lukenut joitakin vanhoja postauksiasi tämän blogin löydettyäni ja niiden perusteella luulin, että tämä intialainen ystäväsi olisi jonkin sortin joogi. Mutta ei, hän ei siis harrasta joogaa. :) Mielenkiintoista!

Enpä tiennyt tuotakaan, että Intiassa on noin paljon kristittyjä, vaikka pienikin osa on meidän väkilukuun nähden iso, kun puhutaan noin valtavasta määrästä ihmisiä.

Aiotko mennä joskus käymään Intiaan? (Tästä olet varmaan kirjoittanutkin)

Jagdev Kaur kirjoitti...

Ei, GS ei harjoita joogaa. Uskontoonsa kuuluvaa meditointia kylläkin.

Vielä joitakin vuosia sitten olin sitä mieltä, ettei minun tarvitse tässä elämässä käydä Intiassa. Nyt on kylläkin mieli muuttunut, ja hirveä hinku olisi sinne. Millään nopealla aikataululla en ole menossa, mutta ehkä joskus. Ja nimenomaan Pohjois-Intiaan.

Opiskelen paikallisessa työväenopistossa hindin kieltä, ja meidän pienessä ryhmässä on herättänyt hämmennystä se, että en ole koskaan käynyt Intiassa. Muut ovat moninkertaisia Intian kävijöitä, ja käsittääkseni ainakin pari on naimisissa intialaisen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Okei. Tiedätkö tuosta meditoinnista poikkeaako se paljon niistä meditoinneista mitä täällä harjoitetaan?

Toivottavasti matka Intiaan järjestyy sinulle sopivana ajankohtana. :)
Itse opiskelen japania (paitsi nyt on pieni tauko opiskelussa) ja minulla on myös hinku päästä Japaniin, joten voin uskoa että hindin opiskelu lisää kiinnostusta matkustaa tuohon kohdemaahan.

Kielikurssilla on monenlaisia kävijöitä, mutta itse olen huomannut saman, että lähes kaikki muut japania opiskelevat ovat jo käyneet Japanissa. Itse olen asettanut tavoitteeksi, että pääsisin matkalle sitten, kun opiskeluni ovat hyvässä vaiheessa ja osaan ainakin omasta mielestäni riittävästi asioita. :)

Jagdev Kaur kirjoitti...

Anonyymi, täällä harjoitetaan niin monenlaista meditointia :) Mutta jos vertaan kundaliinijoogaperinteen meditaatioihin, niin kyllä sieltä löytyy hyvin saman kaltaisia. Eli kyse on ihan simppleistä perusmeditaatiosta, jossa yhdistyvät mantra ja hengitystekniikka.

Ooh, japania. Kuulostaa eksoottiselta. Ja aika vaikealta, ainakin lukea ja kirjoittaa.