sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Laiska sunnuntaiaamujoogaaja ja vielä laiskempi kitkijä



Aamulla nousin ihan tavalliseen aikaan, viideltä, mutta joogaharjoitus ei kutsunut millään muotoa. Niinpä luin häthätää vain Japjin, ja kömmin takaisin siipan viereen koisimaan.

Heräsimme siipan kanssa molemmat, kun palovaroitin soi. Ei, se ei varsinaisesti hälyttänyt, eikä myöskään piipannut patterin loppumista. Vaan jotakin siltä väliltä, se soi kerran, ja sitten lopetti. Siippa nousi ylös tarkistamaan tilanteen, mutta tuli takaisin vuoteeseen kun näytti siltä, että meidän ei tarvitse evakuoitua. Minä ihmettelin ääneen, että miksi siippa on laittanut palovaroittimen soimaan niin aikaisin sunnuntaiaamuna, mutta hän ei ainakaan tunnustanut osallisuuttaan asiaan.

Päivän fyysisestä harjoituksesta vastasi puutarha. Pientä pyöräilyä kierrätyspisteelle ja automarkettiin ei nyt erityisesti lasketa liikunnaksi, se oli vain normaalia viikonlopputoimintaa. Mutta omenoiden poimiminen nurmikolta kompostiin oli sellainen harjoitus, että mikäli vanhat merkit pitävät yhtään paikkaansa, huomenna tuntuu alaselässä ja jalkojen takaosissa ne eteentaivutukset.

Omenat ovat kaikki tänä vuonna tosi huonoja; pieniä, rupisia ja tautisia. Kaikki menivät suoraan kompostiin. Ihan hyvä, että meillä on tällä hetkellä vain yksi omenapuu, joka tekee satoa. Parhaimmillaan on ollut kolme, mutta kaksi on kaadettu pois. Yhden paikalle istutettiin kirsikkapuu, jossa olen joskus ehtinyt nähdä yhden tai kaksi kirsikkaa, ennen kuin linnut ovat ehtineet korjata asian. Toisen kaadetun omenapuun paikalle istutimme uuden omenapuun, mutta se on vielä niin nuori, ettei tee satoa. Valitsimme lajikkeen, lavian, joka sopii hyvin luomuviljelyyn koska se kestää tauteja, En tiedä miten vanha ainoa jäljellä oleva vanha omenapuu on, enkä tunnista lajiketta. Omenat ovat punaposkisia ja pieniä, mutta tosi maukkaita.

Kun sain nurmikon perattua omenista, siippa ajeli ruohonleikkurilla nurmikon lyhyeksi ja jo pudonneet lehdet sinne silpuksi. Nurmikko on tänä vuonna ainoa kohta pihasta, jonka olemme saaneet pidettyä jotenkin aisoissa. Muilta osin puutarha johtaa meitä 6–0. Toisin sanoen varsinkin perennapenkit mutta myös muut paikat tunkevat vaikka mitä kasvustoa. On siellä perennojakin seassa, osa vielä komeasti kukassa, mutta mukana on myös vyötäröön asti ulottuvaa heinää ja kaikkea muuta, mitä ei varmaankaan ahkerien kitkijöiden penkeissä kasva. Eikä nyt ole kyse siitä, ettemmekö olisi kitkeneet, mutta meillä on muutakin elämää.

Olemme siis jo vähän niin kuin nostaneet kädet pystyyn tältä kesältä. Palataan asiaan ensi keväänä, ja katsotaan silloin saisimmeko rajoitettua niiden kasvien kasvua, jotka eivät ole ihan yhtä toivottuja piha-asukkeja kuin perennat. Tosin jokin ristiriita siinä minun mielestäni on, sillä ihan kaikki kasvit kuvastavat luomakunnan kauneutta ja kasvun ihmettä. Valitse siinä sitten mitä kitket ja mitä jätät. Kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan on kiteyttänyt tämän kitkijän dilemman näin: ”If you don’t see God in all, you don’t see God at all”.

Ei kommentteja: