maanantai 20. tammikuuta 2014

Sadhanat kautta aikain



Sain kuunneltavakseni Gurudass Kaurin ja Gurudass Singhin sadhanalevyn vuodelta 1985. Levy on hauska muistutus siitä, miten sadhanamantrat ovat muuttuneet ajan mittaan. Nykyisen eli Vesimiehen ajan sadhanan mantroista levyllä on vain yksi, Mul Mantra.

Ensimmäiseen sadhanaan kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan antoi vain yhden mantran, Adi Shakti Mantran, joka tunnetaan myös nimellä Aamukutsu. Sitä mantraa toistettiin kaksi ja puoli tuntia ennen auringon nousua. Samaa mantraa toistetaan vieläkin kaksi ja puoli tuntia aina elokuun 26. päivä, jolloin on Yogi Bhajanin syntymäpäivä. Sama mantra myös aloittaa nykyisen, Vesimiehen ajan sadhanan, mutta vaatimattomasti vain 7 minuutin mittaisena.

Vuonna 1978, kun ensimmäiset kundaliinijoogan harjoittajat lännessä olivat harjoittaneet ensimmäistä, yhden mantran sadhanaa joitakin vuosia, Yogi Bhajan muutti aamusadhanan rakennetta. Hän lisäsi sadhanaan Japjin, sielun laulun, joka aloittaa myös Vesimiehen ajan sadhanan. Sen jälkeen tehtiin fyysinen harjoitussarja, aivan niin kuin nykyisinkin. Ja lopuksi mantrat: Adi Shakti Mantra (Ek Ong Kaar, Sat Nam Siri, Wahe Guru), Kundalini Shakti Mantra (Aad Sach, Jugaad Sach, Heibee Sach, Naanak Hosee Bhee Sach), Guru Gaitri Mantra (Gobinde, Mukande, Udaare, Apaare, Hariang, Kariang, Nirname, Akaame) ja Guru Ram Dasin Guru Mantra (Guru Guru Wahe Guru Guru Ram Das Guru). Jokaista mantraa toistettiin 15 minuutin ajan, eli kaikkiaan 60 minuuttia. Nykyisessä sadhanassa ensimmäinen ja viimeinen mantra ovat edelleen samoja kuin tässä sadhanassa, vaikka niiden kestot ovat lyhentyneet.

Vuonna 1980 Yogi Bhajan muutti sadhanaa jälleen. Hän lyhensi edellä mainittujen neljän mantran kestot 15 minuutista 11 minuuttiin, ja lisäsi viidennen mantran, Har Har Har Har Har Har Harii.

Vuonna 1981 Yogi Bhajan lisäsi sadhanaan jälleen yhden mantran, Ardas Bhaii Amar Das Guru, Amar Das Guru Ardas Bhaii, Ram Das Guru Ram Das Guru, Ram Das Guru Sachi Sahii. Mantrat muuttuivat vielä 1980-luvun puolivälissä, ja vuonna 1985 Yogi Bhajan esitteli uuden sadhanan, jota hän kehotti harjoittamaan seuraavat viisi vuotta. Mantroja oli kuusi, ja ne ovat juuri ne, jotka Gurudassien levyltä löytyvät – paitsi levyltä puuttuu Adi Shakti Mantra, sillä se toistetaan yleensä ilman säestystä. Tässä vaiheessa nimittäin Yogi Bhajan antoi musiikin niiden kundaliinijoogaopettajien ja muusikoiden käsiin, joita hän oli viimeiset 16 vuotta kouluttanut ja opettanut.

Vuonna 1990 Yogi Bhajan lisäsi sadhanaan vielä kaksi mantraa: Wah Yantee, Kar Yantee, jonka alkuperä on Patanjalin joogasutrat, sekä Rakhe Rakenahaare sikhien iltarukouksesta. Ja vihdoin, vuonna 1992 Yogi Bhajan antoi Vesimiehen ajan sadhanan, joka valmisteli koko ihmiskuntaa suureen muutokseen, eli siirtymään Vesimiehen aikaan. Vuoden 2012 jälkeen, jolloin siirtymä olisi vielä kesken mutta jo hyvällä mallilla, me voisimme jatkaa Vesimiehen ajan sadhanan harjoittamista, tai voisimme tehdä mitä tahansa hänen opettamaansa sadhanaa. Vesimiehen ajan sadhanaa voi hänen opetustensa mukaan harjoittaa läpi koko Vesimiehen ajan, eli niin pitkään ettei meidän tarvitse tässä elämässä huolehtia sen muuttamisesta. Tai itse asiassa meidän ei tarvitse huolehtia siitä ollenkaan, sillä perinteen jatkaminen ja muuttaminen on järjestetty tietyille tahoille, jotka siitä huolehtivat nykyisin kun Yogi Bhajan ei enää elä fyysisessä kehossaan.

Yksityiskohtaiset ohjeet Yogi Bhajanin eri sadhanoihin löytyvät kirjasta Kundalini Yoga: Sadhana Guidelines, josta olen poiminut myös yllä olevat tiedot sadhanan historiasta.

Ei kommentteja: