sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Joulun jälkeenJoulu on jälleen vietetty, tuttuun tapaan ulkomailla. Tällä kertaa Italiassa; nähtävyyksiä Roomassa ja patikointia Sardiniassa. Molemmat omalla tavallaan mukavia yllätyksiä, kun en juuri mitään odottanut. Tai odotin minä valoa, ja sitä sain. Paljon auringonpaistetta.

Roomassa ja etenkin Vatikaanissa kulkiessa vastaan tuli toinen toistaan hienompia kirkkoja. Suurimpana ja vaikuttavimpana niistä tietenkin Vatikaanin Pietarinkirkko. Sen koko ja koristeellisuus tuntui olevan ihan liikaa, ja ajatukset palasivat yhä uudelleen siihen, ettei jumala tarvitse mitään niin mahtipontista ja ylenmääräistä. Ihmisistä ja ihmisten kaipuusta valtaan ja vaikuttavuuteen kirkko kertoo paljon enemmän kuin jumalasta. Lisäksi ajatuksissa pyöri toistuvasti se, kuinka paljon ja ankarasti ihan tavallisia ihmisiä on verotettu kirkon rakentamiseksi. Ja kuinka paljon ihan tavallisia rakentajia on kuollut ja menettänyt terveytensä sen takia, että kirkko on saatu pystyyn koko komeudessaan.


Niin kuin huomaatte, en oikein päässyt hartaisiin tunnelmiin kirkoissa. Niin minulle usein käy. Vaikka mielelläni vierailen erityyppisissä ja -ikäisissä kirkoissa, tuntuvat ne jollakin lailla vain tyhjiltä kuorilta. Ehkä ne sitä ovatkin ilman seurakunnan läsnäoloa.

Lomalla on paljon aikaa ja energiaa ajatella, joten päässä, tai siis ajatuksissa ovat vilistäneet jumalat, gurut, opettajat ja muut. Tänään ne viimein asettuivat järjestykseen. En käsitä miten kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan sen tekee, mutta niin vaan taas kävi, että kun otin hänen luennoista ja opetuksista pääosin koostuvan kirjan käteen, siis sen, joka on lukulistalla seuraavana (Success and the Spirit, jos haluatte nimen tietää), avasin sen sattumanvaraisesta kohdasta ja luin juuri auenneen luennon, oli siinä vastaus kaikkiin viime päivinä päässä pyörineisiin kysymyksiin ja ihmetyksiin. Palaset loksahtivat kohdalleen. Näin se menee, ja näin se on koko ajan mennyt, mutta miten minä aina harhaudun pyörittelemään asioita jotenkin ylenmääräisen paljon ja hankalalla tavalla päässäni. Vastaus on aina lopulta niin simppeli.

Oikein onnellista ja vaurasta vuotta 2018 kaikille!

Ei kommentteja: