torstai 17. syyskuuta 2015

Talouden taantuma rokottaa joogaaYleensä tähän aikaan vuodesta tässä blogissa näkyy kävijämäärien kasvu. Oletan sen johtuvan siitä, että ihmiset aloittavat uuden harrastuksen, siis joogan, joku työväenopistossa ja kuka missäkin. Sitten he etsivät netistä lisää asiaa aiheeseen liittyen. Monet heistä päätyvät tänne, sillä varsinkaan kundaliinijoogasta ei paljon netissä suomeksi kirjoitella – vieläkään.

Tänä vuonna sitä piikkiä ei ole vielä näkynyt. Ja eilen sain kuulla omalta joogaopettajaltani, että niin paikallisessa työväenopistossa kuin muissakin paikoissa on väljää joogatunneilla. Yleensä kurssit ja tunnit ovat täynnä, mutta tänä vuonna ei.

Oletettavasti joogaajien vähäisyys – tai ehkä on harhaanjohtavaa puhua vähäisyydestä, ruuhkan puuttuminen voisi olla lähempänä totuutta – johtuu tästä taloudellisesta tilanteesta. Muuta selitystä on vaikea keksiä. Monet ihmiset ovat työttöminä, ja vaikka työttömillä olisi hyvää aikaa joogata, voi henkilökohtainen talous olla niin tiukoilla, että pitää nipistää maksullisista harrastuksista. Lisäksi nekin, joilla vielä on työpaikka ja talous vakaalla pohjalla, voivat alkaa säästellä rahojaan ja rajoittaa kulutusta, kun uutiset ovat täynnä asiaa yt-neuvotteluista, työttömyydestä ja Suomen kurjasta taloustilanteesta. Ihan ymmärrettävä reaktio on alkaa rajoittaa omaa kulutusta, vaikka se ei välttämättä ole kansantalouden kannalta hyvä vaihtoehto.

Onneksi oma pätkätyöläisen työtilanteeni on tällä hetkellä ihan kohtalainen. Töitä on ainakin vuodeksi eteenpäin. Lisäksi syksyn mittaan on jonkin verran joogan ohjausta, sillä varasin itselleni ihan reippaalla kädellä niitä tunteja, joiden ohjaamisessa vuorottelemme muutaman kollegan kanssa. Jätin kursailut sikseen ja ilmoitin itseni ohjaamaan kaikki ne, jotka minulle sopivat. Vähän epäilen, että nyt vihdoin alkaa näkyä elämässäni ne kaikki runsauden ja vaurauden meditaatiot ja harjoitukset, joita olen viime vuosina tehnyt. Universumi kun on siitä jännä, että sen toimitusajat ovat mitä sattuu: jos jotain tilaat, sen saat, mutta ei voi tietää koska. Välillä vasta sitten, kun olet lakannut juuri sitä haluamasta tai tarvitsemasta. Mutta saat kuitenkin.

Ei kommentteja: