sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Kesäflunssa ja lukijapalautetta


Vähän kyllä kiukuttaa olla kipeänä keskellä parasta kesää, mutta eipä sille mitään voi. Yleensä en mitään kesäflunssia harrasta, mutta mistä lie tämä tullut. Tai mistä lie tullut flunssan mentävä aukko vastustuskykyyn, siitä kai sairastuminen on kiinni. Joka tapauksessa, outoa on.

Sain sähköpostilla palautetta (saa sitä muutkin laittaa jagdev.kaur(at)kolumbus.fi) edellisestä blogipostauksesta, siitä mitä kirjoitin paradokseista. Lukija oli aiemmin nikotellut paradoksien kanssa, ja löysi täältä blogista vähän helpotusta nikotteluun. Hyvä niin, minä olen aina iloinen, jos nämä kirjoitteluni herättävät jotain.

Me elämme täällä fyysisessä maailmassa enimmäkseen fysiikan lakien mukaan, mutta oman ajattelunsa joustavuutta voi aina välillä vähän testailla toisenlaisilla ajatuksilla. Paradoksit ovat sellaisia, ja esimerkiksi ajatus siitä, että aika ei olekaan lineaarinen, on samanlainen. Ensimmäinen askel, kuten lukijakin totesi, on edes jollain tasolla hyväksyä se, että paradokseja tai fysiikan lakien vastaisia asioita on olemassa. Jos niiden olemassaolon voi hyväksyä, voi vielä testailla ihan vaan omien ajatustensa tasolla, että miltä tuntuisi jos ne olisivatkin jollakin tavalla osa meidän jokapäiväistä elämää ja todellisuutta, tämän fyysisen todellisuuden rinnalla.

Jokin aika sitten eräässä some-keskustelussa eräs kanssakulkija totesi, että oikeastaan kaikki ovat toisten ihmisten mielipiteitä. Aika jännä ajatus, koska silloinhan olisi vaan mielipide se, että jos nyt pudotan tämän läppärin sylistäni, se tippuu alaspäin. Joku muu voisi olla sitä mieltä, että se ei tipu alaspäin vaan lähtee leijumaan ylöspäin. Ja tokihan joku voikin olla sitä mieltä. Mutta ehkä jotenkin yleisempi ja jaetumpi on näkemys siitä, että painovoima toimii myös läppäriini. Olisihan se villiä kuvitella todellisuus, jossa mitkään fysiikan lait, kuten painovoima, eivät päde. Kamalan paljon menisi energiaa siihen, että koko ympäröivä maailma toimii täysin ennustamattomalla tavalla. Sikäli kuin se ympäröivä maailma edes voisi olla olemassa fyysisessä olomuodossa. Vai onko niin, että fyysinen maailma voi olla olemassa vain ennustettavissa olevien fysiikan lakien kera, ja sitten sitä ei-fyysistä maailmaa ja olomuotoa onkin jo vähän vaikeampi kuvitella.

Ei kommentteja: