sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Myötätunto


Hänen pyhyytensä Dalai-laman kirjasta Myötätunto. Sisäinen rauha ja onnellinen maailma. (toim. Jeffrey Hopkins, suom. Nina Valtavirta). Helsinki: Basam Books, 2015.

Muista, että myötätunto ei perustu siihen, että hyväksymme toisten tekemiset. Se perustuu sen tunnustamiseen, että olemme samanlaisia sen suhteen, että haluamme olla onnellisia emmekä halua kärsiä, vaikka meillä olisikin hassuja ajatuksia siitä, miten nämä tavoitteemme saavutamme.” (s. 100)

Kun joku yrittää hyötyä kustannuksellasi, sinun on ensin täysin ymmärrettävä, että tämä toinen henkilö on ihminen ja että myös hänellä on oikeus olla onnellinen. Kun olet kunnioittava ja myötätuntoinen tätä ihmistä kohtaan, pystyt toimimaan niissä olosuhteissa, jotka hän on luonut. Tämä tarkoittaa reagoimista voimakkaasti, jos siihen on tarvetta, kuitenkaan menettämättä myötätuntoista asennettasi.” (s. 26)

Taas yksi kirja, jonka lukemisen jälkeen voisin alkaa lukea sitä alusta uudelleen. Tai jos lukisi vaihteeksi englanniksi, olen nimittäin epähuomiossa ostanut saman kirjan sekä suomeksi että englanniksi. Ehkä kuitenkin harjoittelen myötätuntoisen asenteen harjoittamista ensin käytännössä, kertaaminen voi olla paikallaan sitten vähän myöhemmin.

Ei kommentteja: