torstai 12. marraskuuta 2015

Naisten ja miesten opettamisestaSama teema jatkuu, eli kundaliinijoogamestari Yogi Bhajanista on edelleen kysymys. Johtuu siitä, että jokin aika sitten hankin klassikkokirjan, eli Shakti Parwha Kaur Khalsan kirjan Kundalini Yoga. The Flow of Eternal Power. Sen pohjalta ja sen inspiroimana näitä juttuja teille kirjoittelen.

Yogi Bhajan piti useideiden vuosien ajan erillisiä kursseja miehille. Joitakin kursseja myös videoitiin, eli ne on hyvin dokumentoitu niitä varten, joilla ei ollut mahdollisuus osallistua. Miesten kurssit kestivät yhden päivän. Sen sijaan naisten leirit, Women’s Camp, joita Yogi Bhajan piti naisille, kestivät monta viikkoa joka kesä. Yogi Bhajan selitti, että naiset ovat paljon monimutkaisempia kuin miehet. Mutta pitkällä tähtäimellä juuri miehet hyötyvät siitä, että Yogi Bhajan opetti naisille, kuinka he voivat olla menestyviä vaimoja ja äitejä.

Joskus jotkut ihmettelivät, kuinka Yogi Bhajan, mies, saattoi tietää niin paljon naisista. Toki Yogi Bhajan tiesi paljon monista asioista, mutta naisiin tutustumiseen Yogi Bhajanilla oli hyvät lähtökohdat jo lapsena Intiassa. Alueella, jossa hän asui, ainoa koulu oli katolinen tyttökoulu, ja sitä myös Yogi Bhajan kävi. Samalla hän oppi toimimaan hyvin monenlaisten naisten kanssa. Myöhemmin hän kertoi usein oppilailleen, kuinka koville hän pisti koulun nunnat loputtomilla kysymyksillään. Toki Yogi Bhajaniin vaikutti voimakkaasti myös hänen oma äitinsä, voimakas ja oikeamielinen nainen. Ja sitten kuitenkin Yogi Bhajanin ymmärrys sekä naisista että miehistä ylitti sen, mitä nämä henkilökohtaiset kokemukset hänelle saattoivat opettaa.

Ei kommentteja: