tiistai 24. marraskuuta 2015

Sokerista karamelliksiKun Dharam Kaur piti lauantaina workshopin, hän totesi, ettei luovuttaminen oikeastaan ole mikään vaihtoehto kundaliinijoogassa. Luovuttamisen sijaan voi tehdä vain vähän, tai vielä vähemmän. Hän vertasi kundaliinijoogaharjoituksia sokerin karamellisointiin. Hauskaa, sillä Sat Hari Singh vertasi kundaliinijoogaharjoituksia joskus vedenkeittimeen. Molemmat vertaukset ovat samasta maailmasta, keittiöstä.

Dharam totesi, että jos sokeria yrittää karamellisoida, mutta nostaa pannun vähän väliä pois kuumalta liedeltä, ei mitään ehdi tapahtua. Sokeri ei muutu miksikään. Sen pitää vaan antaa olla siinä liedellä niin kauan, että sokeri alkaa sulaa ja karamellisoitua. Sama meidän harjoitusten kanssa: niitä pitää vaan tehdä tietty aika, että muutos tapahtuu. Niistä on mentävä läpi. Ja kun niistä on mennyt läpi, kun sokeri on muuttunut karamelliksi, on muutos peruuttamaton. Karamellista ei enää saa sokeria.

Tämä varmasti pitää paikkansa monellakin tasolla. Mutta jos ajattelee vaikka vaan meidän aivoja, niin tutkijat ovat todenneet, että meditointi saa aikaan pysyviä muutoksia aivoissa. Lihakset ja voima voivat mennä ja tulla harjoitusten tekemisen ja tekemättä jättämisen mukaan, mutta monilla muilla tasoilla, kuten juuri aivoissa, harjoitusten vaikutukset pysyvät. Siksi joogata kannattaa edes vähän, edes joskus.

Niin, ja se kriya jonka Dharamin kanssa teimme, oli Exercise Set for Relaxation and Releasing Fear.

Ei kommentteja: