tiistai 31. tammikuuta 2017

HautajaisissaOlin vanhan ja sairaan, pitkään sairastaneen sukulaisen hautajaisissa. Tilaisuus oli pienimuotoinen, vaikka paikalle tuli niitäkin sukulaisia, joita tapaan tosi harvoin. Mutta kun suku on siltä(kin) puolelta niin kovin pieni. Virallinen osuus, jossa pappi oli seremoniamestarina, oli lyhyt ja kivuton. Muut moittivat papin puhetta, ei kuulemma ollut hyvä. Itse mietin enempi hänen ammatinvalintaansa. Että on siinäkin, hautajaisia toinen toisensa perään, tuntikausia. Meidän vuoro oli viimeisenä, ja pappi olisi tullut hautajaiskahveillekin, mutta hänen kanssaan asioinut sukulainen oli todennut, että ei tarvitse.

Voileipäkakkua, ja minulle tiskin alta kasvispiirakkaa. Vähän kankeaa jutustelua, joka kyllä lähti pikkuhiljaa sujumaan. Ja silti, kaikkien näiden vuosien jälkeen sitä soljahtaa kuin itsestään siihen samaan sosiaaliseen rooliin kuin aina ennenkin, lapsesta asti. Se on se hiljaisen rooli. Kuuntelija. Nyt se vaan ei jostain syystä häirinnyt samalla tavalla kuin joskus aiemmin. Nyt en tuntenut itseäni latistetuksi ja vaiennetuksi. Ehkä sekin on jonkinlaista edistystä.

2 kommenttia:

kultasiipi kirjoitti...

Samaa teemaa pohdin itse eilen. Kuinka aina solahdan tietyssä perhekontekstissa samaan muottiin. Heidän silmissään näen itseni epäonnistuneena, kun en toimi kuin valtavirta suorittajat. Enkä saa omaa sisintäni kuuluvaksi. Mutta kuten itsekin kirjoitit, niin muakaan se ei enää niin haittaa. Ihmiset on sellaisia kuin ne on. Minä en heitä pysty muuttamaan. Ainoa asia, jolle jotakin voin tehdä on oma asenne ja ajatukset.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Eikö vaan olekin jännä, miten tiukassa vanhat roolit ovat. Mutta sitten kuitenkin, jos oma asenne ja ajatukset muuttuvat, niin silloinhan koko asetelma muuttuu, se ei ole enää sama.