torstai 11. toukokuuta 2017

Harjoitusten muuttamisesta – taasOlen viime aikoina, itse asiassa jo aika pitkäänkin, kipuillut sen kanssa, että näen koko ajan ympärilläni, niin lähellä kuin kaukanakin, ihmisten muuttavan kundaliinijoogaharjoituksia ja muokkaavan niitä. Se on yksiselitteisen kiellettyä. Jos kysymys on kundaliinijoogasta Yogi Bhajanin opetusten mukaan, joka on rekisteröity tavaramerkki, ei harjoituksia saa muuttaa. Asanoiden kestoja kriyassa saa lyhentää, jos sen tekee niin, että kestojen suhteet pysyvät samana läpi kriyan. Siinä oikeastaan kaikki, mitä saa tehdä. Ohje on täysin yksiselitteinen.

En oikein käsitä, miksi harjoituksia pitäisikään muuttaa. Nehän ovat täydellisiä sellaisina kuin ne ovat. Miksi täydellisyyttä pitäisi muuttaa? En keksi muuttamiseen muita kuin hyvin egoistisia syitä.

Joka tapauksessa sain jonkinlaisen rauhan asian kanssa, kun sain vihdoin muodostettua oman kantani siihen. Se menee näin: jos tehdään kundaliinijoogaa Yogi Bhajanin opetusten mukaan, ei harjoituksia pitäisi yhdenkään opettajan muuttaa. Kaikki muuttaminen on asiakkaiden eli ohjattavien harhaanjohtamista ja huijaamista. Se on ratsastamista rekisteröidyllä tavaramerkillä, sen maineella, vaikka sisältö ei sitten vastaakaan sitä, mitä tavaramerkki lupaa. Mutta jos kertoo avoimesti ja selkeästi, että kyse on jostakin muusta joogasta kuin kundaliinijoogasta Yogi Bhajanin opetusten mukaan, niin siitä sitten vaan. Kukin tehkööt mitä haluaa, ja joogan harjoittajat ottakoot vastuun siitä, kenen joogatunnilla käyvät ja mitä siitä saavat.

Ne, jotka kundaliinijoogaharjoitusten muuttamisen puolesta puhuvat, vetoavat siihen, että harjoitusten on muututtava sitä mukaa kuin koko ihmiskunta ja kaikki muukin muuttuu. Näin voi toki olla. Itse uskon, että Yogi Bhajanin rekisteröimä jooga kestää aikaa, eikä sitä ole juuri nyt tarpeellista muuttaa. Mutta kuka tietää, voin olla väärässä ja voi olla, että muutoksen aika tulee heti huomenna. Voi myös käydä niin, että juuri ne, jotka joogaharjoituksia muuttavat, vievät meidän henkistä kehitystä oleellisella tavalla eteenpäin samalla kun kundaliinijooga Yogi Bhajanin opetusten mukaan jää vain yhdeksi välivaiheeksi meidän polulla. Jos niin käy, otetaan se vastaan. Tässä vaiheessa ainakin minä haluan pitää kiinni Yogi Bhajanin harjoituksista juuri sellaisina, kuin hän ne meille antoi.

Ei kommentteja: