keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Cholay – pyttipannu intialaiseen tapaanJokin aika sitten ostin intialaisen keittokirjan, jonka on kirjoittanut Bibiji Inderjit Kaur Khalsa, eli kundaliinijoogamestari Yogi Bhajanin vaimo. En ole kokeillut vielä kovin montaa ohjetta kirjasta, mutta yksi on osoittautunut vallan mainioksi, jos aterialta jää yli keitettyjä perunoita. Siksi kutsun ruokaa intialaiseksi pyttipannuksi. Sen oikea nimi on cholay tai chole, miten sen nyt haluaakaan kirjoittaa. Ja omana, vapaasti soveltavana versionani se menee kutakuinkin näin:

Muutama keitetty peruna
Kikherneitä
Tuoretta inkivääriä
Sipuli tai pari
2–3 tomaattia
Tuoretta korianteria
Sitruunaa (tai sitruunamehua)
Mausteita – mitä nyt sattuu olemaan

Lähdetään siitä, että eihän kukaan keittele itse kikherneitä, vaan ne on ostettu kaupasta esikypsennettyinä. Kun ei ole sitä painekattilaakaan.

Aloitetaan siis pilkkomalla inkivääri ja sipuli hienoksi, ja kuullottamalla ne kirkastetussa voissa tai öljyssä pannulla. Sekaan kuutioidut perunat, ja garam masalaa. Ja vaikka tuoretta chiliä, jos siltä tuntuu. Kun perunat saa vähän väriä, voi joukkoon nakata kikherneet. Sopivalla hetkellä sekaan vielä kuutioidut tomaatit, joista on poistettu siemenet. Pyöritellään pannulla sen verran, kuin hyvältä tuntuu. Minä haluan omani vähän mössöisenä, eli siihen menee hetki, mutta ei kauaa. Sitten suolaa maun mukaan. Lopuksi päälle tuoretta korianteria, jos sattuu olemaan, mutta ilmankin pärjää. Ja muutama ohut sitruunaviipale, tai loraus sitruunamehua.

Sitten syömään. Ihan älyttömän hyvää! Meillä uppoaa sellaisenaan, tai intialaistyyppisen leivän kanssa, jos kaapista löytyy. Viimeksi tehtiin uusista perunoista, vaikka parempi tietenkin tulee vanhoista perunoista.

Ei kommentteja: