keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Kuohuntaa Yogi Bhajanin ympärillä

Kylläpä nyt kuohuu koko kansainvälinen kundaliinijoogayhteisö. Ensin oli meillä täällä koto-Suomessa kuohahdus, kun Yogi Bhajan nostettiin esiin Maailmanpuu-podcastissa. Se ei minusta ollut erityisen pätevä juttu, mutta
siihen reagoitiin. Kirjoitin siitä jotakin jo täällä.


Kansainvälinen kuohunta on lähtenyt liikkeelle Pamelan/Premkan kirjasta ”White bird in a golden cage. My life with Yogi Bhajan”.
 

 
Premka oli Yogi Bhajanin ensimmäinen sihteeri, autonkuljettaja ja valokuvaaja. En tarkkaan tiedä mitä kaikkea kirja sisältää, mutta huhut kertovat, ettei se oli Yogi Bhajanin toiminnan kannalta kovinkaan kaunista luettavaa. Kirja ja siinä esitetyt asiat ovat saaneet aikaan sen, että nyt monet ihmiset punnitsevat uudelleen suhdettaan Yogi Bhajaniin ja kundaliinijoogaan. Lisäksi mietitään, pitäisikö Yogi Bhajanin henkilöesittelyä ja elämän kuvausta muuttaa jollakin tavalla. Edelleen, yhteisö on tekemässä entistä tiukempia kannanottoja sen suhteen, ettei tietynlaista käytöstä ja toimintaa kerta kaikkiaan sallita opettajilta tai yhteisössä ylipäätään. Somessa on myös yhden jos toisenkin henkilön kirjoituksia ja videoita, jossa he käsittelevät asiaa eri tavoin.

Monet kundaliinijoogit olisivat varmasti halunneet, että Yogi Bhajan olisi säilynyt puhtoisena, ettei hän olisi niin kuin monet muut opettajat, joita tällaiset tapaukset ovat tahranneet. He joutuvat nyt punnitsemaan uudelleen suhteensa kaikkeen tähän, mikä voi olla ihan hyvä asia. Henkilökulttia kundaliinijoogasta ei pitänyt koskaan tulla, niin minä ajattelen, ja niin Yogi Bhajan myös moneen kertaan sanoi, vaikka hän on saattanut samaan aikaan toimia myös omia sanomisiaan vastaan, en tiedä.

Katsotaan nyt mitä tästä tulee, ja millaisia liikkeitä seuraa. Tuleeko lisää paljastuksia ja kohuja. Kääntyykö keskustelu suuntaan ”kyllä minä sen jo silloin aavistin”. Vai mitä? Ihmisten reaktioita on kiinnostavaa seurata. Nyt jo näyttää siltä, että Yogi Bhajanin puolustaminen nähdään naiivina ja typeränä, ja suurin piirtein kaikkien odotetaan ottavan osaa asian taivasteluun ja Yogi Bhajanin syylliseksi toteamiseen. Kun näin tapahtuu, koen tärkeäksi harjoitella neutraalina olemista. Se ei tarkoita, että on sinisilmäinen ja typerä tai naiivi. Minä vaan en voi ottaa tähän mitään kantaa, minä en tiedä, minä en tuomitse. Sellainen harjoitus tämä on minulle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ohoh, en tuosta kirjasta ole kuullutkaan. Kyllä Maailmanpuuta aina silloin tällöin kuuntelen ihan mielenkiinnosta.
Nyt en osaa muodostaa mitään mielipidettä vielä, ehkä kirja täytyy lukea. Henkilökohtaisesti kundaliinijooga tuli elämääni sellaiseen hetkeen, että koin sen jopa pelastavana. Ajattelen kyllä, että mikä vain muukin liikunnallinen/henkinen juttu olisi saattanut silloin toimia. Kundaliinijooga jäi elämääni ja hyvä niin! En saa siitä ulottuvuuksia loputtomasti, mutta hyvä olo, rauha ja kiitollisuus keholle ja elämälle riittää minulle.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Kirjasta on alettu puhua ihan hiljattain, se näyttäisi ilmestyneen vasta tänä vuonna.

Kundaliinijooga on pelastanut tavalla tai toisella monet meistä. Ja nimenomaan: hyvä olo, rauha ja kiitollisuus riittävät, ja niitä kundis tarjoilee runsain mitoin. Oikeastaan mitään muuta Yogi Bhajanista tai muista taustoista ei tarvitse tietääkään, eikä ottaa kantaa.