lauantai 25. huhtikuuta 2020

Ruokaohjeet jakoon: mustapapukeitto


Tänään sadhanan ja aamiaisen jälkeen sain jonkin puuskan, ja aloin pyyhkiä väliovia puhtaaksi. Jo jonkin aikaa olen katsellut, että ovat lähmäisiä, ja tänään viimein tartuin rättiin. Ei olisi kannattanut. Siinä kumarrellessa ja huitoessa meni selästä jokin lihas jumiin, eikä se ole antautunut koko päivänä. Ei se varsinaisesti kipeä ole, mutta ärsyttävä. Ei siis kannata tuollainen yhtäkkinen ahkeruus ja intoilu, en voi suositella.

Puhelimeen tuli sellainen kiertokirjeviesti, jonka ideana on nyt korona-aikaan laittaa ruokaohjeet jakoon. Periaatteessa ihan hyvä idea, mutta kun ei. Ei jaksa kiertokirjeitä. Tehdäänpä nyt niin, että mä kirjoitan tänne sen ohjeen, jonka olisin lähettänyt listan ensimmäiselle, jos olisin lähtenyt kiertokirjeeseen mukaan:

Mustapapukeitto

Perunoita
Sipuli (kelta- tai kevätsipulia, purjokin käy, mitä nyt sattuu olemaan)
1-2 Kasvisliemikuutiota
Vihreä paprika (muutkin värit käy, jos ei ole vihreää)
Tuoretta chiliä, jos on
Puolikas lime (tämä on pakollinen, ei voi jättää pois tai korvata!)
Tölkki kypsiä mustapapuja

Kuullota sipuli kevyesti gheessä tai öljyssä kattilan pohjalla. Lisää kuutioidut perunat ja vettä sen verran, että peittyvät. Lisää kasvisliemikuutiot ja chili, anna kiehua. Hetken kuluttua lisää kuutioitu paprika.

Kun perunat ja paprikat ovat kypsiä, mausta oman maun mukaan. Varsinkin talvella tästä on mukava tehdä oikein lämmittävä, mausteinen keitto. Lopuksi lisää mustapavut ja puolikkaan limen mehu. Anna juuri ja juuri kiehahtaa vielä, ja sitten syömään.

Käänsin juuri osana kundaliinijoogaopettajien manuaalin käännösprojektia joitakin joogisia ruokaohjeita. Se oli kivaa, paitsi että alkuperäisten ohjeiden mitat olivat todella mielenkiintoisia. Eikö amerikkalaisetkin voisi pikkuhiljaa siirtyä SI-järjestelmään? Joku oli kirjaan ystävällisesti muuttanut joitakin ohjeiden mittoja myös millilitroiksi, mutta harmi kyllä osa niistä oli ihan päin honkia. Ei ihme, että kitcheriin tuli sillä ohjeella aina ihan liikaa riisiä ja mungpapuja, sillä ohjeessa on millilitroissa tuplat siitä määrästä, mikä alkuperäisessä ohjeessa on amerikkalaisten kuppien mukaan. Olen omaan kirjaani puolittanut riisin ja mungpapujen määrän, eli juuri siihen oikeaan, alkuperäiseen määrään, vaikka en ole mitään laskutehtäviä tehnytkään. Todennut vain, että ohjeen määrillä ei tule hyvä.

Ei kommentteja: