perjantai 7. syyskuuta 2012

Kuumat varpaat


Joka vuosi sama juttu, mutta tänä syksynä ongelma on erityisen paha. Ehkä sekin johtuu joogasta, melkein kaikki johtuu aina joogasta. Kyseessä on siis sukkiin totuttautuminen kesän jäljiltä. Aivan kamalaa, varpaat meinaavat tukehtua ja jalkoja kuumottaa. Mutta jonkinlainen sosiaalinen paine sai minut eilen lattamaan ensimmäistä kertaa kesän jälkeen sukat jalkaan. Siis töihin lähtiessä. Olin jo pitkään katsellut junassa kanssamatkustajia, että heillä kaikilla oli sukat tiukasti jalassa. Vain minä olin ilman sukkia, ja koska tapanani on riisua kengät junassa ja välillä nostaa jalka edessä olevan penkin käsinojan päälle, kaikki myös näkivät sukattomuuteni. Jotkut katsoivat paljaita varpaitani pitkään ja paheksuen.

Joogatessa on hyvä riisua sukat pois. Totta kai sukat voi pitää jalassa jos jalat ovat ihan jääkalikat, ja sukat kannattaa ottaa joogatunnille mukaan että ne voi kiskaista jalkaan loppurentoutuksen ajaksi. Paljaita jalkoja suositellaan, ei pelkästään sen takia että pito on parempi seisoma-asennoissa, vaan myös siksi että ilmavirtaus kämmenistä ja jalkapohjista olisi samanlainen. Ai vitsi, muistankin oikein hyvin kuinka yhdellä joogatunnilla – se ei ollut kundaliinijoogaa vaan muuta sorttia – opettaja kehotti hengittämään jalkapohjien ja kämmenten kautta. Ensin tuli mieleen, ettei se ole mahdollista, ei onnistu. Sitten sitä vaan alkoi keskittymään hengittämään jalkapohjien ja kämmenten kautta, eikä siinä lopulta tuntunut olevan mitään ihmeellistä.

Jotkut joogit ja joginit näyttävät välttävän sukkia muulloinkin kuin vain joogaharjoituksen aikana. He pitävät kenkiäkin ilman sukkia. Ehkä ei sentään Suomen talvessa, mutta missä ja milloin vaan se on mahdollista. Nyt alan ymmärtää heitä, sillä sukat tuntuvat tosi vastenmielisiltä jaloissa. Teoria voisi olla vaikka sellainen, että joogatessa ja muutenkin kesän aikana tottuu hengittelemään jalkapohjien kautta niin, että sukat jalassa meinaa tukehtua. Todennäköisesti se tunne siitä helpottaa, talvella viimeistään, kun rännässä kahlaaminen on parhaimmillaan.

5 kommenttia:

Sirppu kirjoitti...

Minulla on myös ongelmana kuumat jalat! Nukkumaan mennessä tuntuvat joskus liian kuumilta ja yritän sijoitella niitä sopivasti peiton ja ilman välimaastoon. Myös kävellessä ja juostessa joskus ylikuumenevat, ai että se tuntemus on joskus saanut mut kiukkuuntumaan. Kesässä on yksi ihanimpia asioita se, että saa pitää sandaaleja ja antaa jalkojen olla ilmassa. Jopa Intiassa, missä kaikkialla oli aika likaista ja kaduissa oli paikoitellen ammottavia reikiä joihin pimeän aikaan olisi saattanut helposti satuttaa jalkansa, pidin itsepintaisesti sandaaleja. Joogan loppurentoutukseen en juuri koskaan varaa sukkia, ehkä ihan kylmimpään vuodenaikaan kyllä. Noh, tulipas tästä pitkä tarina. Pointtina se, että tunnistan hyvin kuvaamasi ilmiön.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Sirppu, tuo jalkojen ylikuumeneminen on jännä juttu. Se tosiaan usein tapahtuu liikkuessa, mutta joskus ihan vaikka olisi paikallaan. Ja silloin on pakko riipiä sukat pois jalasta vaikka lattiat olisi jääkylmät. Tai itse asiassa jääkylmät lattiat tuntuu tosi hyvältä, ainakin hetken aikaa, kunnes ylikuumenemistila menee ohi.

Gian Terath kirjoitti...

Täällä ollaan samaa mieltä: paljain varpain elo on mukavampaa! Mä jatkan vielä sandaalikautta, ensi viikolla pitäisi vielä lämmetäkin. Paljon onnea kokeen läpäisystä ja tulevasta todistuksesta! Mä jännitän näitä asioita ensi keväänä, tai toivottavasti en ihan hirveesti jännitä - itse koetta meinaan. Mulla alkaa olla jo kovin pitkä aika kaikenlaisista testeistä, joten koetilanne voi tuntua aika oudolta.

Anonyymi kirjoitti...

Ilman sukkia on mukavampaa :) Ei sen takia ainakaan tarvii sukkia käyttää, että mitä muut junassa siitä ajattelee. Ajatelkoot mitä lystäävät. Mä olen lähes aina ilman sukkia - paitsi ihan kovimmilla pakkasilla. Ja tykkään olla myös paljain jaloin aina kun mahdollista. Sukat on liian kuumat. Sitä paisi välillä on kiva palella varpaista...

Jagdev Kaur kirjoitti...

Blogin yleinen mielipide siis on, että voin jatkaa elämääni ilman sukkia. Kanssamatkustajista välittämättä. Hienoa, kiitos. Joskus sitä tarvitsee vähän tukea että jaksaa olla piittaamatta sosiaalisesta paineesta. Tämä oli sellainen tilanne.