sunnuntai 30. syyskuuta 2012

ValmistautuminenVälillä mietin, että valmistaudunko minä huonosti kundaliinijoogatunneille, jotka ohjaan. Yleensä valitsen huolella ja tarkkaan harjoitussarjan, joka tehdään. Mutta sitten meditaatio saattaa jäädä vähän vähemmälle suunnittelulle. Yleensä katselen meditaatioita samasta kirjasta, josta valitsen harjoitussarjan. Katselen niitä meditaatioita, että tuo olisi kiva ja tuon voisi tehdä. Mutta monesti en valitse sitä loppuun asti, vaan vasta sitten loppurentoutuksen aikana päätän mitä meditaationa tehdään. Perustelen tätä käytäntöä sillä, että pitää antaa tilanteelle mahdollisuus kehittyä omanlaisekseen, enkä minä välttämättä tiedä etukäteen mitä ihmiset tarvitsevat. Joskus olen suunnitellut joitakin meditaatioita, mutta päädynkin teettämään hengitysharjoituksen, kun se tuntuu niin kovasti oikealta ratkaisulta. Toisaalta takaraivossa on ajatus, että en vaan jaksa valmistautua tarpeeksi huolellisesti.

Tuntia ohjatessani toimin opettajakoulutuksen oppeja vastaan siinä, että tunnin alussa läväytän kirjan lattialle eteeni ja ohjaan suoraan siitä kirjasta. Kirjaa mitenkään peittelemättä tai häpeilemättä. Opettajakoulutuksessa oppimani mukaan se on epäammatillista, ja jokainen harjoitussarja pitäisi kirjoittaa paperilapulle, ja ohjata sen mahdollisimman huomaamattoman lapun kanssa. En vaan yksinkertaisesti käsitä miksi niitä kirjoja pitäisi peitellä ja salailla. Mitä pahaa on kirjoissa, kundaliinijoogakirjathan ovat mahtavia.

Tänään ohjasin harjoituksen, jota en ole koskaan tehnyt itse tai ohjannut. Minusta se meni ihan hyvin, olihan minulla kirja apunani. Ja toki olin lukenut jokaisen liikkeen kuvauksen uudelleen ja uudelleen siitä kirjasta. Olin minä sillä tavalla valmistautunut huolella, vaikka taas meditaation valinta jäi viime hetkiin.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, Sat Nam!

Olen itse opettaja ja valmistaudun oppitunteihin niin, että pohdittuani ja opiskeltuani asiaa perinpohjaisesti, kirjoitan lopuksi, lähinnä itselleni, pienen muistilapun joka kokoaa ajatukset. Kundaliinijooga tunnilla oppilaana arvostan sitä, että opettaja on tehnyt tunnin valmistelutyön alusta loppuun. Toki kaikki tietävät, että opetus koulussa ja joogatunnilla tulee kirjasta, mutta mielestäni se mitä opettaja voi itse tuoda on muissa seikoissa.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Sat Nam, kiitos tästä kommentista. Kertoisitko vielä tarkemmin, että mitä lapulle kirjoitat? Jotakin sen kerran harjoitussarjaan liittyvää?

Huomaan kyllä itsestäni, että mitä enemmän ohjaan, sen puheliaammaksi tulen. Ehkä itsevarmuus kasvaa sen verran, että osaan jo paremmin olla äänessä ja puhua sen "pakollisen" lisäksi muutakin.

Anonyymi kirjoitti...

Sat Nam,
kirjoitinpa edellisen kommenttini epäselvästi. Anteeksi. En ole kundaliinijoogaopettaja, vaan ihan vaan luokanopettaja, ja käyn kundaliinijoogatunneilla oppilaana. Tahdoin vain puolustaa opettajakoulutuksen neuvoa tulla tunnille ilman kirjoja, koska siitä kummallisella tavalla välittyy joogaajille opettajan valmistautuneemman oloinen ote ohjattavaan tuntiin. Olen harjoitellut usean kundaliinijoogaopettajan johdolla Helsingissä vuosia, en ole ollut Sinun tunneilla. Ihan harmittaa, että kirjoitin näin kriittiseen sävyyn ja tulin samalla varmasti haukkuneeksi ihan väärää puuta.

Kaikkea hyvää syksyyn ja kivoja tunteja!

Jagdev Kaur kirjoitti...

Sat Nam, en ottanut kommenttiasi ollenkaan liian kriittisenä, näitä erilaisia näkökantoja on ja pitääkin olla niin että voidaan niistä keskustella :)

Tosiaankin, minä ehkä painotan omassa opettamisessani muita puolia enemmän kuin huolellista valmistautumista. Mikä ei tarkoita, että valmistautuisin huonosti.

Kundaliinijoogaopettajakoulutuksen oppikirjassa kyllä sanotaan myös, että opettaja voi ohjata aivan loistavasti myös harjoitussarjan, jota hän ei ole nähnytlään koskaan aiemmin - pelkkä valmistautuminen ei ole kaiken a ja o. No tätä en tietenkään ole kokeillut, mutta uskon että näin on.

Yksi tärkeä asia opettamisessa on yhteys Kultaiseen Ketjuun, eli kaikkiin menneisiin ja tuleviin joogaanopettajiin ja joogaajiin. Kun on osa tätä ketjua, on käytössä myös kaikki kokemus ja tieto ja viisaus. Toinen asia on, osaako sen kanavoida itsensä kautta ulos.

Anonyymi kirjoitti...

Oooh, kultainen ketju, siitä en tiennytkään. Hyvä tieto :)