torstai 15. elokuuta 2013

AurinkolämpöäNyt meidän talon katolla on kolme upouutta aurinkokeräintä elikkäs paneelia. Olisin ottanut niistä kuvankin ihan teitä varten, mutta en jaksanut lähteä tuonne kadun toiselle puolelle keekoilemaan kameran kanssa. Omalta tontilta paneelit eivät näy, talo on siltä puolelta niin korkea ja piha kapea. Mutta uskokaa vaan, siellä ne ovat.

Yleensä ihmiset ajattelevat, että aurinkopaneelit tuottavat sähköä. Mutta nämäpä eivät tuotakaan, vaan lämpöä. Paneelit siirtävät auringon lämmön glykoliin, joka putkistoa pitkin kulkiessaan käy kippaamassa lämmön meidän lämminvesivaraajaan. Varaaja uusittiin alkuvuodesta, ja uusimisen yhteydessä otettiin juurikin huomioon tämä auriknkolämmistysmahdollisuus. Muitakin mahdollisuuksia on, joskus myöhemmin hankimme vielä ilma-vesipumpun, joka yhdistetään varaajaan. Ja pikkuhiljaa taloon aletaan sähköpatterien lisäksi ja sijaan asentaa vesipattereita, joissa varaajan ja siihen joskus hankittavan lisäsäiliön vesi kiertää lämmittämässä koko taloa.

Toivottavasti sähkölaskut alkavat nyt pienentyä. Jotain on pahasti vialla, jos eivät ala. Tosin ei ne paneelit juuri nyt mitään lämmitä, nyt sataa vettä kuin aisaa. Höh.

Ei kommentteja: