lauantai 9. marraskuuta 2013

Sadhanainen päiväOli minun vuoroni vetää aamusadhana. Ihmisiä tuli paikalle ihan kivasti, peräti neljä uutta, jotka eivät olleet aiemmin sadhanassa käyneet. Joista yksi lähti kesken pois, juuri ennen viimeistä mantraa. Hän kyllä sanoi ennen aloitusta, että hänellä loppuu parkkiaika kahdeksalta, mutta olisi hän silti hyvin ehtinyt olla loppuun asti. No, kenties hän ei vaan halunnut.

Päivällä oli sitten kolmituntinen sadhanan esittely. Eli jutun juoni oli se, että meistä neljästä sadhanan vetämistä vuorottelevista kaikki paikalle päässeet eli kolme kerroimme mitä sadhanassa tehdään, miksi se on niin aikaisin aamulla ja niin edelleen. Kokeilimme kaikkia mantroja hetken, ja puhuimme miten on mahdollista päästä aamulla sängystä ylös niin, että ehtii sadhanaan. Paikalla oli toistakymmentä ihmistä, joista osa oli käynyt jo sadhanassa yhden tai muutaman kerran. Osa vasta suunnitteli asiaa. Voi kunpa heistä edes muutama rohkaistuisi tulemaan.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun tuollainen sadhanan esittely järjestettiin. Luulen, että olen osallistunut siihen silloin, kun se on järjestetty ensimmäisen kerran joitain vuosia sitten. Se oli sama päivä, jolloin sain ensimmäiset turbaanikankaani ja opin tekemään turbaanin. Silloin esittelyn piti kaksi opettajaani; ne samat, joiden vieressä tänään istuin ja joiden kanssa puhuin uusille ihmisille sadhanasta. Heidän kanssaan on ollut etuoikeus kasvaa kundaliinijoogaopettajaksi. Ja tämä esittelytilaisuus oli hauska esimerkki myös siitä, kuinka he ovat vuosien saatossa tutkineet lisää asioita, ja heidän tietonsa on käynyt koko ajan vaan laajemmaksi ja syvemmäksi. Sekin on tärkeä osa joogaa, opiskeleminen.

Patanjalin joogasutrissa, joka on 1500 vuotta vanha filosofinen teos, pyhien tekstien opiskelu on yksi viidestä Niyamasta. Niyamas, niin kuin minä sen ymmärrän, tarkoittaa omaehtoista kurinalaisuutta. Ja yksi Niyamas on Svadhyaya, joka tarkoittaa reflektointia, meditointia ja tiedon lisäämistä. Se ei siis tarkoita pelkkää kirjojen lukemista, vaan myös omien kokemusten suhteuttamista siihen, mitä on kirjoitettu. Ja oman itsen ymmärtämistä sen avulla.

Tämä blogin kirjoittaminen on osa minun Svadhyayaa. Joitain postauksia kirjoittaessani minulla on vino pino joogakirjoja nenäni edessä, kun yritän selvittää että miten jokin juttu nyt oikein olikaan. Minä opiskelen kirjoittamalla teille. No, opiskelen minä näitä joogajuttuja muillakin tavoilla, mutta teille kirjoittaminen on ehkä hauskin tapa opiskella.

6 kommenttia:

Sat Miter kirjoitti...

On tämä blogi myös näin lukijalle suureksi iloksi ja hyödyksi. Suomeksi on vain rajallinen määrä tietoa kundaliinijoogasta, joten moni asia aukenee sinun kauttasi :)
On se hienoa, että sillä suunnalla riittää uusia innokkaita tunneille, Tampere on Suomen Espanola!
Saako muuten kysyä, mistä hankit turbaanikankaasi? En ole onnistunut löytämään edes valkoista puuvillaista huivia...

Jagdev Kaur kirjoitti...

Turbaanikankaat olen tilannut - tietenkin - verkkokauppa Sat Nam Versandista. Linkki on tämän blogin oikeassa sivupalkissa. Klikkaa Yoga Products, sen jälkeen Kundalini Yoga Products, ja sitten vielä Sikh Dharma Yoga Shop. Sieltä löytyy jos vaikka millaista kangasta ja paljon eri värejä. Kun tilaat, valitse määräksi se metrimäärä, jonka haluat, tuollainen 3-5 metriä on turbaaniin aika hyvä.

Kangas on niin leveä, että leikkaan sen pituussuunnassa kahtia ennen käyttöä. En kanttaa tai päättele reunoja millään lailla, mutta taitan sen puolikkaan kankaan vielä kolmin- tai nelinkerroin ja silitän ennen kuin teen turbaanin.

hanna o. kirjoitti...

Muistan minäkin tuon sadhana-esittelyn ja turbaanipäivän. Se oli mullekin päivä, jolloin opin tekemään trubaanin ja sain ekat ihan aidot turbaanikankaat. Sun eka turbaani on muuten tuossa sun profiilikuvassa. :-)

Tuize Koo kirjoitti...

Minäkin kiitän tämän blogin antia! Mukavaa, kun joku kertoo kundaliinijoogasta arkielämässään.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Niin muuten onkin! Sinun ottama kuva. Nyt en muuten malta olla sanomatta, että aivan mahtavia on olleet ne sinun pöytäliina- ja muista kankaista tekemät turbaanit myös :D

Jagdev Kaur kirjoitti...

Kiitos että jaksatte lukea. Tylsä tätä olisi ihan itselleen kirjoitella.