maanantai 12. toukokuuta 2014

Lainauksista ja puutarhanhoidostaKundaliinijoogamestari Yogi Bhajan on mainio sanankäyttäjä. Hänellä on paljon mainioita sanaleikkejä ja kiteytyksiä, jotka elävät vahvasti edelleen, vaikka Yogi Bhajan on poistunut fyysisestä kehostaan. Hänen sanomisiinsa, luentoihin ja puheisiin viitataan usein, ja niistä poimitaan lainauksia eri yhteyksiin, esimerkiksi yogi-teepusseihin. Joskus lainailu alkaa kuulostaa papukaijamaiselta toistamiselta: ”Yogi Bhajan sanoi sitä ja Yogi Bhajan sanoi tätä”. Onneksi kuitenkin useimmiten lainaukset antavat ajattelemisen aihetta. Ja koska Yogi Bhajan puhui niin paljon ja suurin osa hänen julkisista puhumisistaan tallennettiin, ajattelemisen aihetta riittää vielä pitkäksi aikaa.

Yksi suosikeistani on Yogi Bhajanin määritelmä siitä, millainen ihminen on pyhä. Hän sanoi: ”Every man with nine holes is a holy man”. Suomentaminen vesittää koko sanaleikin, joten jätän tämän kääntämättä.

Yksi paljon käytetty Yogi Bhajanin sitaatti on myös tämä: “If you don’t see God in all, you don’t see God at all”. Eli jos et näe Jumalaa kaikessa, et näe Jumalaa ollenkaan. Tämä lainaus pompsahtaa mieleen usein, kun kuulen kanssaihmisten puhuvan puutarhanhoidostaan: kuinka he poistivat sen ja tämän kasvin kokonaan, koska eivät tykänneet siitä. Kuinka vastenmielisiä ovat linnut, koska ne kakkivat pitkin puutarhaa. Tai millaisella innolla he käyvät hävittämään voikukkia tontiltaan niin, että voivat ylpeinä kertoa ettei sieltä löydy enää ainuttakaan.

Enkä minä pääse eteenpäin oman puutarhanhoitoni perusdilemmasta: kuka minä olen päättämään mitä kasveja puutarhassa kasvaa. Ja kuka minä olen päättämään millaisia eläimiä (lehtokotiloita, rusakkoja, rastaita, muurahaisia) siellä elää ja vierailee.

2 kommenttia:

Rouva K kirjoitti...

Tuosta sanaleikistä tuli mieleeni se kun lapseni pelasivat jotain lapsille suunnattua kännykkäpeliä, ja sen yhteydessä mainostettiin, että heidän pitäisi hyväksyä "Father, Son and Holy Ghost" elämäänsä. Lapseni osaavat englantia, mutta kristillinen pyhä kolminaisuus on heille tuntematon käsite, joten he ihmettelivät, miksi heille mainostetaan isää, poikaa ja reikäistä kummitusta.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Ehhehheee, reikäinen kummitus :D