sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Vuotaako nenä, kutiaako silmätTänä vuonna meitä on taas siunattu oikein supervoimakkaasti kukkivilla koivuilla. Nyt allergiaoireita saavat myös ne, jotka eivät oikeastaan edes ole allergisia koivulle.

Minulla todettiin monenlaisia allergioita jo ihan lapsena. Monia ruoka-aineita, mutta onneksi syötävää jäi vielä paljon. Lisäksi löytyi allergia oikeastaan kaikkiin siitepölyihin, eläinpölyihin ja huonepölyyn. Silloin myös hoitosuositukset olivat erilaisia kuin tänä päivänä, ja allergian aiheuttajia olisi pitänyt välttää parhaansa mukaan. Onneksi asuimme mäntyisellä harjulla. Koivujen keskellä sijaitsevalta kesämökiltä tuli joskus äkkilähtö kotiin, kun koko naama alkoi muurautua umpeen.

Joskus keväisin jouduin turvautumaan sen ajan allergialääkkeisiin, jotka väsyttivät niin että taju olisi lähtenyt norsultakin. Lähti allergiaoireetkin, mutta saapui nukkumatti. Ja herättyä oli pää ihan sekaisin. Joskus myöhemmin kuulin lääkäreiltä, että silloin 70-luvulla allergiatestejä valmisti ja myi sama yhtiö, joka valmisti ja myi myös allergialääkkeitä. Ja lääkkeiden menekkiä kasvattaakseen yhtiö oli tehnyt allergiatesteistä sellaisia, että positiivisia tuloksia tuli runsaammin kuin testattavilla oikeasti oli allergioita.

Nykyisin en käytä allergialääkkeitä, en ole käyttänyt moneen vuoteen. Keväistä selviän homeopaattisten lääkkeideni avulla. Homeopatian näkökulmasta allergia onkin mielenkiintoinen juttu, eikä sairaus ollenkaan, vaan kehon tai elämänenergioiden epätasapainotila. Siksi homeopatiassa ei ole mitään erityistä lääkettä allergiaan. Toisin sanoen minä otan aina keväisin allergiaoireisiini juuri sitä homeopaattista lääkettä, joka minulla kulloinkin on menossa. Lääkettä voi joutua ottamaan aika reilun satsin juuri koivun kukinnan aikaan, mutta aina se on tehonnut.

Homeopaattisissa lääkkeissä on se ero ”tavallisiin” lääkkeisiin, että niitä otetaan aina mahdollisimman vähän. Toisin sanoen niitä ei voi alkaa ottamaan etukäteen ikään kuin valmiiksi ja varastoon, niin kuin apteekin allergialääkkeitä kehotetaan ottamaan. Sen sijaan homeopaattisia lääkkeitä otetaan oireiden mukaan: jos on oireita, otetaan lääkettä. Jos oireet helpottavat, ei oteta lääkettä enempää. Jos oireet helpottamisen jälkeen taas pahenevat, otetaan lisää lääkettä. Ja niin edelleen. Aika yksinkertaista, mutta erilaista kuin se tuttu ”2 tablettia kolmesti päivässä”.

Joogan ja allergioiden välisistä suhteista en tiedä oikeastaan mitään, mutta olen kuullut monenkin ihmisen saaneen apua astmaansa joogasta. Tietääkö kukaan muu tästä enempää?

2 kommenttia:

Rouva K kirjoitti...

Joogan positiivinen vaikutus allergiaoireisiin voi johtua sen tuomasta elämänmuutoksesta ja sysäyksestä panna elämän epäkohdat kuntoon. Minulla itselläni oli krooninen allerginen ympärivuotinen nuha vuosia, mutta se katosi pikku hiljaa itsekseen elämän hengellistyessä, kun opin olemaan oma itseni enkä olosuhteitten uhri. Toki joogien nenäkannustakin oli aluksi suurta apua :-)

Itse näen asian niin, ettei tässä tarvita tieteellistä ajattelua vasten hyökätä, vaan sisäinen paha olo on kestostressi ja myöntäähän tiedekin että stressi pitää koko kehon immuunijärjestelmää epätasapainossa ja aliteholla. Silloin ihminen sairastuu herkemmin kuin olisi tarpeen ja allergioitakin voi tulla kun sekaisin oleva immuunipuolustus hyökkäilee väärää vihollista vastaan. En väitä että näin on kaikilla mutta itseeni tuo teoria tuntuisi sopivan.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Oho, ensimmäinen versio katosi taivaan tuuliin. Olen kuullut että niin voi käydä, mutta eipä ole sattunut aiemmin.

Rouva K, kuulostaa ihan järkevältä tuo ajatuskulku.

Ei hyökitä tiedettä vastaan, mutta silti olen sitä mieltä, että meidän länsimainen lääketiede kaipaa vähän tuuletusta. Ja avarakatseisuutta, ettei ihmisten tieteen piirissä tarvitsisi olla niin peloissaan esim. niin kutsuttujen vaihtoehtohoitojen suhteen.