perjantai 2. toukokuuta 2014

Palikat kasassa



Joskus opiskeluaikanani pääsin tekemään ryhmätehtävää, jossa meidän viiden ihmisen piti rakentaa palikoista viisi neliötä. Jokainen sai tehtävän alussa yhtä monta palikkaa, mutta juju oli siinä, että palikat olivat sekaisin, ja niitä piti sitten vaihdella keskenään niin, että jokainen saa oikeat palikat neliötään varten. Ja ettei homma olisi ollut liian helppo, puhua ei koko tehtävän aikana saanut.

Ryhmiä oli useita, ja kaikkien suoritus videoitiin. Lopuksi katseltiin videolta, miten kukin ryhmä toimi. Siinä vaiheessa kun palikat paljastettiin, minun ryhmäläiset alkoivat tuijottaa edessään olevia palikoita, ja miettiä miten niistä saisi neliön. No ei mitenkään, kun palikat eivät ole yhteensopivia; ensin pitäisi vaihdella palikoita toisten kanssa ja saada sekä itselleen että toisille sopivat palikat. Vähän turhauduin tässä vaiheessa (mikä yllätys!) kun palikat eivät liikkuneet minnekään. Yksi kerrallaan ojentelin omat palikkani muille niin, ettei minulle jäänyt yhtään. Pikkuhiljaa, tuskastuttavan hitaasti muutkin alkoivat vaihdella palikoita, ja katsella millaisia paloja toisilta puuttui. Palikoita tuli minullekin, ja sain neliön valmiiksi, niin kuin muutkin. Mutta me olimme hitain ryhmä joka teki tehtävän, eikä meidän ryhmätoiminta saanut kehuja.

Jollakin tavalla tämä ryhmätehtävä sopii minusta ohjeistukseksi myös siihen, miten kundaliinijoogisen näkökulman mukaan toimitaan rahan kanssa. Ja kun nyt puhun rahasta, tarkoitan samalla kaikkea muuta omaisuutta. Ensinnäkin rahan pitää liikkua; vaikka miten pieninä puroina tai siis summina, eikä kauheasti ole väliä mihin suuntaan. No tietenkin on parempi lahjoittaa rahaa uudelle lastensairaalalle kuin ostaa laittomia huumeita, kyllä te sen tiesitte. Mutta pointti on se, että raha liikkuu ja virtaa myös omien käsien kautta. Jos on tapana pitää kynsin hampain kiinni niistä rahoista, joita itselle tulee, pysäyttää silloin rahan virran, eikä sitä kohta enää virtaa omiinkaan käsiin. Mutta jos on valmis pitämään rahan liikkeellä ja pistämään kiertoon viimeisetkin pennit, virtaa rahaa aina jostakin lisää niin ettei se koskaan lopu.

Tärkeää on myös antaa rahaa pois ilman mitään toivoa tai odotusta siitä, että saisi rahoilleen vastiketta. Toisin sanoen lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen sellaiselle taholle, joka on lähellä sydäntäsi. Anna myös rahat sydämestäsi, pitkin hampain on rahaa ihan turha lahjoittaa. Taho voi olla Kundalini Research Institute, tai vaikka Käymäläseura Huussin projektit, tai jokin ihan muu, ei väliä. Summakin on valmiiksi määritelty, se on kymmenys tuloistasi. Mutta vaikka kymmenyksen lahjoittaminen ei olisi mahdollista, on tärkeää että lahjoitat pois edes jonkin osan tuloistasi, oli se miten pieni summa hyvänsä.

Kundaliinijoogassa esimerkiksi sadhanasta ei saa ottaa maksua, mutta osallistujille voi antaa mahdollisuuden lahjoittaa rahaa. Meidän lauantaiaamun sadhanassa se tarkoittaa sinistä säästöpossua pöydällä – siihen voi lahjoittaa rahaa tai olla lahjoittamatta. Pitkät meditaatiot, joita toisinaan pidetään, ovat maksullisia, mutta hinnan saa jokainen määritellä itse. Toisin sanoen silloin on liikkeellä rahapurkki, jonka kanssa osallistujat hoitavat maksunsa. Kundaliinijoogamestari Yogi Bhajanin sanoin, jos tulet tyhjin käsin, tyhjin käsin myös lähdet. Eli jos et ole valmis maksamaan joogaharjoituksesta mitään, et siitä myöskään mitään saa. Tämä on yksi universumin toiminnan periaatteita, joka on hyvä pitää mielessä.

Ei kommentteja: