tiistai 1. joulukuuta 2015

Kunnioitatko sinä hiuksiasi?Erinäisten vaiheiden jälkeen olen päätynyt sähköpostikeskusteluun intialaisen sikhimiehen kanssa. Keskustelumme lähti jostain ihan muusta, mutta nykyisemmillään se keskittyy pääosin kundaliinijoogaan ja sikhismiin. Siihen, mitä yhteistä niissä on, ja mitä eroa. Loppujen lopuksi ne ovat eri asia, vaikka jakavatkin jotain.

Joka tapauksessa keskustelukumppnini GS toi esiin, että sikhit kunnioittavat hiuksiaan (ja muuta kehon karvoitustaan), eikä sakset käy heidän hiuksissaan. Toki tiesin entuudestaan, että sikhit eivät leikkaa hiuksiaan, paitsi ne jotka leikkaavat. Mutta sitä kunnioitusta jäin miettimään. Sitä, kuinka moni meistä voi oikeasti sanoa kunnioittavansa hiuksiaan. Lause sopisi johonkin mainokseen, mutta en nyt tarkoita sitä, vaan oikeastaan jotain hyvin päinvastaista. Kunnioitammeko me huksiamme sellaisina kuin ne ovat, vai käytämmekö hiuksia vaikutuksen tekemiseen, muotivirtausten toteuttamiseen ja muihin egosta lähteviin asioihin. Ja mitä se kunnioittaminen oikeastaan tarkoittaa, tuskin pelkästään saksien välttelyä, vaan jonkinlaista syvempää suhdetta omiin hiuksiin. Tätä täytyy miettiä vielä: miten minä voin kunnioittaa omia hiuksiani, miten se oikein tapahtuu.

4 kommenttia:

Lara kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe. Itse pysähdyin miettimään onko vain hiukset ne, jota tulee kunnioittaa.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Minustakin aihe on mielenkiintoinen, kaiken hiuksiin kohdistuvan mainonnan keskellä. Niin kun meidän kehotetaan kähertämään, suoristamaan, värjäämään, raidoittamaan, leikkauttamaan, laitattamaan pidennykset ja mitä vielä. Mitä jos hiuksia vaan hoitaisi ja kunnioittaisi sellaisena kuin ne ovat.

Olet ihan oikeassa, Lara, kyse ei ole vaan hiuksista. Vaan tietenkin koko kehosta karvoineen nahkoineen. Tuntuu vaan, että hiusten väkertämiseen on erityisen kova paine.

Jotenkin mukava on ollut seurata, kuinka muutama ihminen on luopunut harmaiden hiustensa värjäämisestä, ja antanut kauniiden harmaan sävyjen tulla esiin.

sorvatar kirjoitti...

Kasvoja tulee ainakin vähän kovin ottein joskus hangattua ja onko puuterit, värivoiteet yms. Ihon tukkimista... Kynsilakkaan huomaan suhtautuvani negatiivisesti nykyisin, onhan kynsi itsessään kaunis. Tässä lähtee ajatus nyt lentoon, mutta kielilävistys, sekin on kolkko tätä ajattelutapaa mukaillen. Korvannipukka on enemmän
" lisäosa", korvakorun ymmärtää... Hiuksia voisi toki harjata hellemmin, näin paksutukkaiselle kolahtaa.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Niin ja voisihan sitä kysyä, että onko se omien kasvojen kunnioittamista, jos ne haluaa peittää puutereilla ja värivoiteilla. Juu ja tiedän, että sosiaaliset paineet kasvojen peittämiseen on tosi kovat :)