sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Englannin opettaja
Muistatteko GS:n, intialaisen nuoren miehen, johon tutustuin kanssajoogaajan ja internetin suosiollisella avustuksella reilu puoli vuotta sitten? Nykyisin kutsun häntä kummipojakseni, sillä kummipojan ja kummitädin välinen suhde kuvaa hyvin meidän välistä suhdettamme, jos vaan jätetään se kristillisestä kasvatuksesta huolehtimisen osuus pois.

GS opiskelee tällä hetkellä kutakuinkin kokopäiväisesti englantia, koska hän haluaa itselleen kansainvälisesti hyväksytyn, standardoidun sertifikaatin englannin kielen taidostaan. Minä autan häntä parhaani mukaan englannin opiskelussa. Opettajan rooli on monella tavalla hauska ja opettavainenkin, mutta ehkä mullistavinta siinä on ollut huomata, kuinka paljon minä osaan. Olen tottunut ajattelemaan, että minun englantini on ihan surkeaa. Itse asiassa minulla on siitä mustaa valkoisella erästä toteuttamaani projektia koskevassa lausunnossa. Luen ja kirjoitan englanniksi päivittäin, mutta kyllä kielentarkastukseen lähettämäni tekstit ovat edelleen täynnä punaisia merkintöjä, vaikka koko ajan opinkin lisää.

GS on nopea oppimaan, eikä hän koskaan nyrpistele antamalleni palautteelle. Päinvastoin, hän kehottaa jatkuvasti minua olemaan tiukka ja huomauttamaan kaikista hänen tekemistä virheistä, sillä vain niin hän oppii. Parhaani yritän, vaikka kaiken palautteen annan ensin lempeästi ja tiukkaan sävyyn vasta sitten, jos lempeä opetus ja ohjaus ei mene kerrasta perille.

Osallistuttuaan kielitestin harjoitustestiin GS on saanut palautetta, jonka mukaan hänen on laajennettava englannin kielen sanavarastoaan. Sen laajentaminen käy melkoisen helposti, kun kirjoitan skypeviesteihin mukaan sanoja, jotka tiedän hänen joutuvan tarkistamaan sanakirjasta. Hän omaksuu uudet sanat ällistyttävällä nopeudella, ja ottaa ne käyttöön saman tien. Sydäntäni lämmittävät ja hyrisyttävät erityisesti ne tilanteet, kun GS kirjoittaa omiin viesteihinsä mukaan sellaisia sanoja, jotka minä joudun tarkistamaan sanakirjasta.

Enpä olisi jokin aika sitten uskonut päätyväni englannin kielen yksityisopettajaksi. Mutta universumi järjestelee kaikenlaista, jos vaan on valmis ottamaan uusia ja yllättäviä asioita vastaan. Itse asiassa universumi järjestelee kaikenlaista, oli niitä valmis ottamaan vastaan tahi ei. Helpompaa on, jos ei pyristele vastaan, vaan kulkee universumin osoittamaan suuntaan. 

Opettamisen suhteen mielessä pyörivät usein kundaliinijoogamestari Yogi Bhajanin sanat:

If you want to learn something, read about it.
If you want to understand something, write about it.
If you want to master something, teach it.

Ei kommentteja: