lauantai 22. huhtikuuta 2017

Sadhanamantroja ja mindfulnessiaTänään pääsin kiittämään siippaa siitä, että hän on tallentanut joitakin sadhana-levyjä myös puhelimeeni. Yleensä käytän joogatunneilla ja sadhanoissa ipodia, josta löytyy ihan käypä kokoelma mantroja. Mutta varmuuden vuoksi, kaikenlaisten hätätilanteiden varalle löytyy myös puhelimestani rajallinen valikoima mantroja. Tänään oli ensimmäinen kerta, kun ne tulivat käyttöön. Toinen joogaopettaja, jonka vuoro oli vetää aamusadhana, oli unohtanut omat musiikkikokoelmansa kotiin. Niinpä pääsin auttamaan häntä puhelimeni kanssa. Ja osasin myös käyttää sitä, vaikka en ole aiemmin siltä soittanut levyjä.

Työpaikalla kollega antoi luettavakseni Timo Klemolan kirjan Mindfulness. Tietoisuuden harjoittamisen taito. Vaikka en mindfulnessia harjoitakaan, kiinnosti kirja yleisestä meditoinnin näkökulmasta. Mutta mitä ihmettä? Klemola, filosofi, ryhtyy kirjassa ilmeisesti jotenkin käytännönläheiseksi, ja esittelee buddhalaisen filosofian ja psykologian pohjalta neljä tietoisuuden elementtiä tai aspektia. Ne ovat jollakin tavalla entuudestaan tuttuja minulle, ei siinä mitään, mutta suurta vastustusta herättää se, miten Klemola on nämä neljä aspektia nimennyt. Ykä, Kake, Pera ja Mä. No ihan kivasti nimet leikittelevät Hectorin biisin nimen kanssa. Mutta en minä silti suostu siihen, että minun tietoisuudessani asustaa jotain tyyppejä, joiden nimet ovat Ykä, Kake ja Pera. Kuulostaa lähinnä joltain epäsosiaaliselta rupusakilta.

Taas huomaan olevani vähän napit vastakkain sen kanssa, miten mindfulnessissa asioista puhutaan. Itse hommaa vastaan minulla ei ole mitään, vaikka en sitä juurikaan tunne. Päinvastoin, jos mindfulness on se juttu, joka avaa meditoinnin maailman nykyihmisille, niin hienoa. Sitä tänä aikana tarvitaan.

Ei kommentteja: