perjantai 28. heinäkuuta 2017

Napsuva lonkka



Joogatessa olen huomannut, etten ole ainoa, jonka lonkka napsuu. Itse asiassa se taitaa olla kohtuullisen yleinen ominaisuus. Joillain napsuu molemmat, minulla onneksi vaan oikea lonkka. Se ei satu millään lailla, mutta kyllä se joskus tuntuu inhottavalta. Kyseessä on vaiva, jotka kutsutaan napsulonkaksi (snapping hip). Kaikilla vaiva ei ole ihan samanlainen, vaan kyseessä voi olla ulkoinen tai sisäinen napsulonkka. Sisäinen napsulonkka on napsulonkista yleisin, ja siinä napsahdus tuntuu lonkan sisällä, nivusessa. Ulkoisessa napsulonkassa napsahdus tuntuu lonkan ulkosyrjällä pikemminkin kuin nivusessa. Napsulonkka on vaaraton vaiva, mutta se voi johtaa kaikenlaisiin jännittäviin tilanteisiin. Kannattaa siis tarkistuttaa napsunta fysioterapeutilla tai lääkärillä, varsinkin jos siihen liittyy kipua.

En tunne lonkan alueen anatomiaa niin hyvin, että ymmärtäisin miten napsulonkka toimii, siis mikä napsuu. Joka tapauksessa ymmärtääkseni jotakin on liian kireällä, ja se jokin napsuu. Itselläni ei juuri muulloin, kuin joogaharjoituksissa, joissa makaan selälläni ja nostan jalan tai jalat kohti kattoa ja lasken ne alas. Alas laskiessa oikea lonkka napsahtaa. Yleensä saan napsumisen loppumaan, kun muutan vähän jalan liikerataa ja lonkan asentoa. Kallistan lonkkaa ikään kuin ulospäin, siis pois kehon keskilinjasta. Samoin muutan jalan liikerataa niin, että se kulkee ylös ja alas kauempana kehon keskilinjasta. Silloin napsuminen loppuu, ja koko liike on mukavampi tehdä.

Kannattaa tutkia omia liikeratojaan, jos oma lonkka napsuu. Jos napsumisen saisi loppumaan pienellä liikkeen muutoksella. Mitään en tietenkään voi luvata, sillä sinun lonkkasi voi olla ihan erilainen ja napsua eri syystä kuin omani. Kehotan vain tutustumaan omaan lonkkaan ja siihen, miten se toimii ja reagoi. Ei muuta.

Ei kommentteja: