sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Sadhana-terapiaaKömmin eilen aamulla pitkästä aikaa yhteiseen sadhanaan oman, yksin tehdyn aamuharjoituksen sijaan. Ja hyvä että kömmin. Jo pelkästään Japjin lukeminen yhteen ääneen muiden kanssa on mukavaa. Mukavaa oli tehdä myös lämmittelyliikkeitä, sillä ylipäänsä asanoiden tekeminen on jäänyt viime aikoina vähiin. Olen lähinnä käpertynyt mykkyräksi sohvalle, mikä ei juurikaan venytä tai liikuta kehoa. Mutta onneksi nyt tosiaan lämmiteltiin rauhalliseen tahtiin hyvän aikaa.

Varsinainen kriya minulta jäi tekemättä, sillä se oli yksi niistä Nabhi Kriyoista, jotka kohdistuvat vatsan alueelle. Eikä minun vatsani ole vielä toipunut sellaiseen kuntoon, että olisin halunnut sitä alkaa veivata. Levätköön rauhassa vielä, vatsa, kyllä sitä ehtii myöhemminkin vahvistaa moneen kertaan.

Mantrojen laulaminen oli taas niin upeaa toimintaa, että oksat pois. Se on hoitavaa, parantavaa toimintaa, jonka jälkeen olo on hieno. Mantrat ovat ehkä kaikkein mieluisin asia minulle koko kundaliinijoogassa. Niiden voima ja teho on aivan ihmeellinen, eikä sitä oikein hyvin pysty kuvaamaan tai selittämään. Se vaan on.

Vielä yksi sadhanaan liittyvä hieno puoli on juoda yogi-teetä ja syödä Hildegardin hermopipareita sen jälkeen. Vaihtaa kuulumisia ja ihan vaan olla ihmisten kanssa. Tuntea yhteys ihmisiin joiden elämästä ei välttämättä tiedä yhtään mitään, hyvä jos tietää heidän nimensä, ja silti yhteistä on joogan kautta tosi paljon. Muuta ei tarvitsekaan tietää, kuin että yhdessä on taas eletty yksi sadhana alusta loppuun. Se riittää.

4 kommenttia:

Nainen Nelikymppinen kirjoitti...

Sinun minulle vieras elämäntapasi kiehtoo minua jollain kummallisella voimalla ja ahmin näitä joogajuttuja. Minulla on ystävä, joka on vähän sinun kaltaisesi, ja myös hänen elämänsä on kiehtovaa. Itse olen (ehkä?) liian heikko tuollaiseen kurinalaisuuteen (joogaan liittyvät jutut), tai ainakin oletan sen olevan kurinalaista, vaikka ystäväni aina vakuuttelee minulle, että HÄN tekee vain kivoja juttuja ja siksi jogaa ja elää muutenkin aika askeettista elämää, joka on kivaa kuulemma :) .

Nyt näiltä kivoilta jutuilta vaikuttaa taas kerran tuo joogaaminen ja teen juonti, ihmisten seurassa oleminen ja ne hermopiparit, enkä voi olla kysymättä, että mitä ihmeitä ne ovat ja kuka on Hildegard :D ?

Jagdev Kaur kirjoitti...

Hildegard oli tietenkin Hildegard Bingeniläinen jonka hermo- ja älypipareihin löytyy monia vähän vaihteleviakin ohjeita netistä, kun vaan googeloi. Oleellista pipareissa on käsittääkseni spelttijauhot ja mausteet. Itse jätän mantelin kokonaan pois, koska olen sille allerginen. Ja sopiva päiväannos hermojen vahvistamiseksi on 4 piparia päivässä.

Hyvin kyllä ymmärrän, että jooginen elämä vaikuttaa kurinalaiselta. Mutta Nainen Nelikymppinen, olen ihan samaa mieltä ystäväsi kanssa: teen enimmäkseen kivoja asioita, enkä koe luopuneeni yhtikäs mistään. Kukaan ei käske tai pakota heräämään aikaisin aamulla, joogaamaan, pidättäytymään alkoholista, lihan syömisestä, kofeiinista tai mistään muustakaan. Tuollaiset elämäntapajutut ovat "vain" joogaan liittyviä lieveilmiöitä, jotka tulevat ikään kuin kaupan päälle. Ei niitä tarvitse erikseen miettiä, ne tulevat kun tulevat, toisille nopeasti ja toisille vuosien joogaamisen jälkeen.

Yogi Bhajanin ensimmäiset oppilaat olivat paljolti hippejä ja kukkaislapsia, jotka olivat tutustuneet enemmän tai vähemmän perusteellisesti LSD:hen ja muihin sen ajan aineisiin. Yogi Bhajan tarjosi kundaliinijoogan avulla heille vastaavat vibat, mutta vaarattomasti ja ilman mitään kehon ulkopuolisia aineita. Ja juuri eilen sadhanan jälkeen naureskelimme, että jotkut vetävät ekstaasia, me taas 22 minuuttia ekstaasi-mantraa (jolla nimellä kutsutaan Wahe Guru Wahe Jio -mantraa). Eli yritän sanoa että ei kundaliinijooga ole pelkkää kurinalaisuutta ja kärvistelyä, kyllä hyvä olo sen eri muodoissa kuuluu joogaan ihan oleellisena osana.

Lara kirjoitti...

Juu, voi sitä joogata ilman kurinalaisuuttakin. Itse olin tänään lenkkisaunassa. Siellä ei ollut ketään muuta yli puoleen tuntiin. Mitä tein; no joogasin ja venyttelin, luritin siinä muutaman mantrankin, tuli vaan mieleeni, että näinkin voi tehdä saunassa - kaikessa rauhassa. Mukavaa viikon jatkoa sinulle blogin pitäjä ja kaikille muillekkin, ketkä tätä blogia seuraatte.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Lara, saunajoogahan on juuri nyt sitä kuuminta hottia :) Vakavasti puhuen, noinhan siinä helposti käy, että jooga hiipii sieltä joogamatolta muuhunkin elämään, muodossa tai toisessa. Ja hyvä niin. Mukavaa viikkoa myös sinulle.