tiistai 2. heinäkuuta 2013

Parisuhteesta



Jäin vielä miettimään parisuhdetta ja avioliittoa, joista oli puhetta tuolla aiemmissa kommenteissa. Koska kundaliinijooga on tavallisille, perheellisille ja työssäkäyville ihmisille tarkoitettua joogaa, on kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan puhunut paljon myös naisista, miehistä ja heidän välisistä suhteistaan. Homoseksuaaleista Yogi Bhajan on todennut, että joskus, jossakin elämässä sielu tarvitsee juuri sellaisen kokemuksen, jonka homoseksuaaliksi syntyminen voi hänelle antaa. Ja sitten hän syntyy homoseksuaaliksi, eikä siinä ole mitään ihmeellistä tai tuomittavaa. Niin vain on. Samalla koko yhteiskunta saa kokemuksen homoseksuaalien olemassaolosta, ja yhden kohdan jossa ihmiset voivat miettiä mihin asti heidän lähimmäisenrakkautensa yltää.

Puhuessaan naisen ja miehen välisestä suhteesta Yogi Bhajan korostaa aika voimakkaastikin sitä, että naiset ja miehet ovat erilaisia, ja heillä on erilaiset tehtävät parisuhteessa. Tämä ei tarkoita sitä, että he ovat jotenkin epätasa-arvoisia. Ei suinkaan, yhtä tärkeitä ja arvokkaita, mutta erilaisia. Lisäksi hän tekee selväksi sen, että ihan kaikkea ei tarvitse eikä pidä jakaa avioliitossa, tai parisuhteessa, mitä muotoa se parisuhde nyt sattuukaan olemaan. Kaikki ”sielun syvyyksien epävarmuudet” ovat sellaisia puheenaiheita, joita parisuhteessa olevan naisen ja miehen ei pitäisi jakaa keskenään, vaan keskustella ne samaa sukupuolta olevien ystäviensä kanssa. Varsinkin naisten, joilla on noin yleisesti ottaen suurempi tarve keskustella ja ruotia kaikki asiat alusta loppuun asti, pitäisi muistaa, että mies ei ole oikea henkilö siihen hommaan. Oma puoliso ei ole tässä asiassa naisen paras ystävä. Sen sijaan toinen nainen on mitä parhainta asioiden ruotimisseuraa.

Parisuhteessa naisesta ja miehestä tulee yksi sielu, joka elää kahdessa kehossa. Siksi pariskunnalle yleensä annetaan sama henkinen nimi: minä olen Jagdev Kaur ja siippani on Jagdev Singh. Sama henkinen nimi kuvastaa sitä yhdeksi tulemista, joka on parisuhteen tarkoitus. Ja samaan aikaan, edelleen, parisuhteessa ei ole tarkoitus jakaa kaikkea.

Yogi Bhajan on myös sanonut (vapaasti suomentaen), näin: ”Suurin osa avioliitoista kariutuu, koska ajatellaan että avioliitto on vain jännä parisuhde. Kun avioliitto on itse asiassa vain kumppanuuden testi. Avioliitolla ei ole mitään tekemistä seksin kanssa, ei talouden, mukavuuden tai minkään kanssa. Avioliitto on instituutio, jolla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Avioliitto on vain kumppanuuden testi. Jos voit erota puolisostasi, ette koskaan olleetkaan naimisissa. Jos jokin voi erottaa teidät, ette koskaan olleet naimisissa.”

Kun Yogi Bhajan puhuu avioliitosta, hän puhuu selkeästi jostakin muusta, jostakin paljon syvemmästä asiasta kuin vihkitodistuksen oikeuttamasta asemasta. Vihkitodistus on asian laillinen puoli, sopimus jonka yhteiskunta tarvitsee erotellakseen pariskunnat ei-pariskunnista. Mutta yllä avioliitto on Yogi Bhajanille jotakin muuta. Sitoumus, kyllä, mutta myös se testi. Ja myös kaikkein vaikeinta joogaa, jossa pitää rentoutua, jaksaa jatkaa, päästää irti ja hengittää.

6 kommenttia:

Sat Miter kirjoitti...

Nämä Yogi Bhajanin sanomat on joskus niin tyrmääviä, siis siinä miten ne puhuttelee. Olen koittanut jonkin verran lukea luentoja ja muita, mutta kyllä se tarinointi on usein aika polveilevaa. Ymmärtääkseni muualla Suomessa järjestetään ihan mukavasti workshoppeja - niissä on varmasti helppo opiskella näitä Yogi Bhajanin viisaudenjyväsiä, kun joku muu on jo sihdannut ne esiin. Vaan tässäkin suhteessa pääkaupunkiseudulla on aika hiljaista.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Nimenomaan polveilevia ovat Yogi Bhajanin luennot! Varsinkin Master's Touch, joka on siis kirjaksi koottu kokoelma hänen luentojaan, ja DVD samoista luennoista. Juttu liikkuu ihan sujuvasti hänen shortseistaan universumiin, ja kaikkeen siltä väliltä. Sitten toisaalta esimerkiksi kirja The Mind on ihan erilainen. Joko se on toimitettu rankemmalla kädellä tai sitten Yogi Bhajan on enempi keskittynyt yhteen asiaan puhuessaan. Tai yhteen tasoon, josta hän puhuu.

Mutta mitenkäs Långvik Kirkkonummella, lasketaanko se pääkaupunkiseuduksi? Siellä pitää Liikkeenjohdon Kehto retriittejään, kai siellä on joskus kundaliinijoogaretriittejäkin. Luulen. Tosin juuri nyt heillä on kundaliinijoogaretriitti menossa Frantsilassa. Ja sitten Lapinjärvellä, joka on siellä etelän suunnalla, on Inderjit Kaur Khalsan retriitit. Tämän kesän retriitti meni jo kesäkuussa. Inderjitin retriittiin olen haaveillut pääseväni jo jonkin aikaa, mutta vielä ei ole se hetki koittanut. Uusi yritys ensi kesänä :)

Sat Miter kirjoitti...

On Kehdossa retriittejä, varsinainen tuntitoiminta Helsingissä taisi kyllä loppua tähän kevääseen. Inderjitin workshopissa pääsin käymään ennen kuin hän lopetti aikuisopistossa. Ja on täällä Veikkolassa Siri Adi Yoga, siellä oli keväällä naisille suunnattu sarja työpajoja, johon olisin mennyt, ellen olisi samoille viikonlopuille jo lykännyt itseäni toisen joogasuuntauksen työpajasarjaan...se jäi vähän kaivelemaan, mutta ehkä hän vielä uusii sarjan. Toivottavasti!

Jagdev Kaur kirjoitti...

Tuo on juuri tyypillistä: jutut, joihin haluaisi osaliistua, menee päällekkäin...

Rouva K kirjoitti...

REPS, tämä osui ;-) Kuinka monesti olenkaan yrittänyt ruotia miehelleni "sieluni syvyyksien epävarmuuksia" ja saanut vastaukseksi vain yleispätevän luennon siitä miten olen taas esimerkki siitä miten kaikki hänen koskaan tuntemansa naiset kuuntelevat liikaa omaa mieltään. Ja mielihän yrittää aina olla drama queen, vaikka mitään ongelmaa ei oikeasti ole! Sen sijaan keskustelu ystävättärien kanssa, meditaatio ja rukous ovat todellista sielunhoitoa.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Minustakin tämä on helppo tunnistaa omasta elämästä. Ainakaan minun siipalta ei ruotiminen kertakaikkiaan onnistu, ja hyvä niin. Onneksi löytyy ystävättäriä.