keskiviikko 22. tammikuuta 2014

FanitustaEräässä keskustelussa kundaliinijoogaopettajakollega totesi, että hän ei ole mikään Yogi Bhajan –fani. Hyvin tiedän, että Yogi Bhajan herättää ihmisissä hyvinkin ristiriitaisia tunteita. Monet vieroksuvat hänen suorapuheisuuttaan ja vaativuuttaan. Monien mielestä kundaliinijoogamestari ei saisi huutaa ja kiroilla. Tai tehdä jotakin muuta, mitä Yogi Bhajan teki.

Jäin miettimään, että olenko minä sitten Yogi Bhajan –fani, kollegan ilmaisua käyttäen. Kyllä minä olen, mitä suurimmassa määrin. Fanitan häntä aika kaukaa, sillä tavalla etäisesti, mutta koko ajan tietoisena siitä, että kundaliinijoogaa sellaisena kuin me sen tunnemme, eli Yogi Bhajanin opetusten mukaan, ei kerta kaikkiaan olisi olemassa ilman häntä. Voi hyvinkin olla, että kundaliinijooga olisi päätynyt tänne niin kutsuttuun länteen jossakin muodossa myös ilman häntä. Tai sitten ei. Se on kuitenkin selvää, että Yogi Bhajan teki valtavan työn oman terveytensä ja hyvinvointinsa kustannuksella, jotta hän sai välitettyä kundaliinijoogan perinnön meidän kaikkien nautittavaksi.

Eteeni osui tämä video, jossa jumalaisen kauniin musiikin kuvituksena pyörii kuvia Amritsarista, Yogi Bhajanista perheineen ja esiintyjistä perheineen. Videon alkupuolella on mustavalkoinen kuva, jossa Yogi Bhajan on riisunut kengät jalastaan ja ojentunut penkille lepäämään. Seuraavassa kuvassa hän puhuu kahteen puhelimeen yhtä aikaa. Käsittääkseni sellaista hänen elämänsä oli – niin kiireistä, ettei hän ehtinyt nukkua päiväkausiin. Hänellä oli homma hoidettavanaan, ja sen hän totisesti teki, itseään säästelemättä. Nuo muutamat kuvat videolla puhuttelevat minua kovasti, ja vaan kasvattavat minun faniuttani.

Samalla huomaan, että kuvat naurattavat minua, niin kuin koko Yogi Bhajan usein minua naurattaa. Pidän ihan älyttömästi hänen huumoristaan, ja miten minusta tuntuu, että sitä huumoria on mukana ainakin ripaus ihan kaikessa mitä hän teki tai sanoi. Kyse ei ole siitä, ettenkö ottaisi häntä tai hänen opetuksiaan vakavasti. Minä otan ne äärimmäisen vakavasti, mutta silti hän saa minut aina nauramaan. Välillä myös itkemään, kiukuttelemaan, turhautumaan ja vaikka mitä, mutta samalla myös nauramaan.

Yogi Bhajanin sanoin: ”Make yourself so happy that when others look at you they become happy too”.

6 kommenttia:

Saikku Koo (ent. Nainen Nelikymppinen) kirjoitti...

Hei, pitkästä aikaa! Katselin videon ja musiikki oli kaunista ja jotkut kuvatkin hienoja. En tunne aihetta yhtään, mutta video vähän rikkoi niitä ennakkokäsityksiä, joita minulla Intian osalta jooga-aiheesta on. Se palautti minut maan pinnalle sen suhteen, että joogitkin (kirjoitetaanko se noin?) tekevät ihan arkisia asioita sen lisäksi, että elävät oppiensa mukaista kurinalaista elämää. Ihanaa, kun myös sinä olet omaksunut ne omaksesi :) .

Jagdev Kaur kirjoitti...

No hei Saikku Koo, luulin jo että sinut on maa niellyt. Mukava kuulla että ei sentään.
Ja juu, joogit elävät enimmäkseen ihan tavallista elämää ja puuhaavat arkisia asioita. Sikäli kun hajamielisyyksissään muistavat :D

Sat Miter kirjoitti...

Niin, kyllä Yogi Bhajan ja kundaliinijooga hänen oppiensa mukaan liittyvät niin kiinteästi yhteen, että on aika vaikea erottaa asioita toisistaan. Ja silti maailmalla on opettajia, jotka sanovat suhtautuvansa kriittisesti Yogi Bhajaniin. Tiedän Yogi Bhajaniin liitetyn joitain skandaalipuheita, mutten ole niistä sen kummemmin ottanut selvää. Olen ajatellut, etteivät ne siihen joogaan vaikuta, olivat ne tosia tai eivät.

vilukissi kirjoitti...

Kiitos! Pikkuhiljaa opin joogan sisintä ydintä! Huhujen perässä ei kkannatakaan juosta, nehän vain paisuvat ja paisuvat ja muuttavat muotoaan. Elämää vain oppiensa mukaisesti, niin se on hyvä. Voimaannuttava mietelause häneltä oli. Noihan se on!

Jagdev Kaur kirjoitti...

Olen ihan samoilla linjoilla. Ja ymmärrän hyvin, että Yogi Bhajanin kaltaisen suorasanaisen totuuden puhujan kaikki jutut eivät ole ihmisiä miellyttäneet, ja siitä on poikinut skandaali jos toinenkin. Minuakaan ne eivät kiinnosta pätkänkään vertaa, enkä halua tuhlata aikaani ja vaivaani niihin. Mielummin luen Yogi Bhajanin luentoja, ja yritän saada niistä selvää. Sillä ihan aina ei minun ymmärrykseni seuraa vaivatta hänen ajatuskulkujaan...

Jagdev Kaur kirjoitti...

Kiitos Vilukissi itsellesi :)
Niin se on, karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Antaa niiden haukkua.