sunnuntai 31. elokuuta 2014

Sipuli ja maitoMonet joogit ovat karsineet ruokavaliostaan sipulin pois kokonaan siitä syystä, että sipulin syöminen lisää seksuaalienergiaa. Seksuaalienergiaa taas pidetään hankalana asiana ihmisille, jotka haluavat edetä henkisellä polullaan. Ikään kuin henkisyys ja seksuaalienergia eivät sopisi samaan kuvioon.

Kundaliinijoogeja sen sijaan kehotetaan syömään sipulia. Kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan on todennut, että kolme juurta, tuore inkivääri, sipuli ja valkosipuli, auttavat meidät kaikkien aikojen ja ikäkausien läpi. Niinpä kundaliinijoogien ruokavalio – samoin kuin ymmärtääkseni intialainen ruoka yleisemminkin, ainakin jossain päin Intiaa – perustuu näiden kolmen juuren runsaalle käytölle. Eikä ihme, onhan niistä jokaisella ihan huikeat terveydelliset vaikutukset, hyvän maun lisäksi. Esimerkiksi sipulin on sanottu parantavan korvasärkyjä, vilustumisen, kuumeen, kurkunpäätulehduksen, syylät ja syövän. Sipulin myös lisää verentuotantoa, puhdistaa verta ja auttaa tasapainottamaan verensokeria.

Entäs sitten se seksuaalienergia. Sitä voi olla ihan hyvä välttää, jos on selibaattilupauksen antanut joogi, joka elää eristyksissä vuorilla pimeässä luolassa. Mutta koska kundaliinijoogit ovat tavallisia, työssäkäyviä ja perheellisiä ihmisiä, ei pieni määrä seksuaalienergiaa ole mikään ongelma. Päinvastoin, se on ihan tarpeellista. Sitä seksuaalienergiaa vaan tuppaa olemaan ja tulemaan niin paljon, että me emme saa sitä kaikkea käytettyä seksuaalisuutemme toteuttamiseen, sillä liiallisuus ei ole missään asiassa hyväksi. Niinpä kundaliinijoogassa on paljon harjoituksia, joita tekemällä seksuaalienergia muuntuu joksikin muuksi energiaksi. Näitä muita energioita me voimme sitten paremmin hyödyntää oman hyvinvointimme ylläpitämiseen.

Vähän samantyyppinen on tilanne maitotuotteiden kohdalla. Monet muut joogit syövät kasvisruokaa, johon ei sisälly maitotuotteita. Sen sijaan kundaliinijoogit voivat syödä myös maitotuotteita, vaikka ne lisäävät limaa kehossa. Tämä johtuu siitä, että oleellinen osa kundaliinijoogaa on tulihengitys, joka kuivattaa liian liman, ikään kuin polttaa sen pois. Huomaan sen hyvin omassa kehossani, jos en ole tehnyt tulihengitystä vähään aikaan. Silloin alkaa aamuisin kurkusta nousta limaa ylös, ja sen kakominen on vähän ällöttävää. Mutta kun taas tajuan mistä on kyse, lisään aamuharjoitukseeni pari-kolme minuuttia tulihengitystä, ja kakominen loppuu saman tien.

Ei kommentteja: