perjantai 16. tammikuuta 2015

ElämänvoimaHomeopaattini kanssa tuli puhe elämänvoimasta, kun hän mietti homeopaattisten valmisteiden eri potenssien sopivuutta minun elämänenergialleni. Tai miten elämänenergiani reagoi eri potensseihin, tai jotain, en muista tarkkaa sanamuotoa mutta ajatuksen kyllä. Homeopaattisia valmisteita on eri potensseja, jotka ovat vähän kuin eri voimakkuuksia, mutta eivät sitten ihan kuitenkaan. Eli ei voi verrata buranan eri voimakkuuksia ja homeopaattisen lääkkeen eri potensseja, ne toimivat eri tavoin.

Joka tapauksessa homeopaattini mainitsi, että jotkut asiakkaat pelästyvät, kun hän puhuu elämänvoimasta. Silti hän ei haluaisi puhua vain vastustuskyvystä silloin, kun kyse on elämänvoimasta. No eipä niin, elämänvoima on paljon laajempi asia kuin vain vastustuskyky.
En tiedä onko homeopatian ajatus elämänvoimasta ja joogan ajatus elämänenergiasta eli Pranasta ihan tismalleen samoja asioita, mutta todennäköisesti ne ovat hyvin lähellä toisiaan. Prana on se, mikä meissä virtaa, kaikkien fyysisten ja kemiallisten virtausten lisäksi. Se energia, jolla on omat, lääketieteelle näkymättömät kanavansa. Jokainen sisäänhengitys tuo meidän elimistöön lisää Pranaa, ja sen lisäksi sitä saa ruuasta. Parhaimmillaan se kulkee ja virtaa meissä täysin vapaasti ja esteettä niitä omia kanaviaan pitkin, ihan jokaiseen soluun saakka. Pahimmillaan sen kulku on tukkeutunut ja tosi vaivalloista.

Kaikki jooga tähtää Pranan vapaaseen ja esteettömään kulkuun meissä. Mutta sitten on olemassa ihan oma joogan osa-alueensa, jonka nimi on pranayama, ja joka tarkoittaa hengitysharjoituksia. Hengitysharjoitukset keskittyvät Pranan kierrättämiseen kehossa. Asanat puolestaan suuntaavat Pranaa tiettyihin kehon kohtiin. Toisin sanoen asana eli kehon asettaminen tiettyyn asentoon suuntaa ja ohjaa hengityksen mukana tulevaa elämänenergiaa kehossa. Tämä on oikeastaan joogan perusperiaate: asetutaan asanaan ja hengitetään siinä. Tietenkään siinä ei ole vielä kaikki, vaan sitten on lisäksi paljon muutakin, mutta ei mennä nyt niihin. Pranaa voi ohjata myös ajatuksen avulla, esimerkiksi tietoisesti suuntaamalla hengitystä johonkin kehon kireään tai kipeään kohtaan. Ja juuri siksi mielikuvaharjoitukset ovat joogassa melkein yhtä tehokkaita ja kaikin puolin hyviä, jos jokin asana ei suju. Mielikuvaharjoituksen avulla elämänenergian virtaus muuttuu ikään kuin keho olisi asanassa, vaikka se ei olekaan.

Jos tällaiset jutut ovat ihan outoja, ei ole mikään ihme, että homeopaatin puhe elämänvoimasta pelottaa. Kuulostaahan se vähän siltä, että nyt puhutaan jostakin, jonka hiipuminen saa meidän kuolemaan. Ja niin se oikeastaan onkin. Mutta ehkä olisi hyvä tiedostaa myös, että elämänenergian virtauksessa voi olla monenlaisia mutkia ilman, että me olemme saman tien heittämässä lusikkaa nurkkaan. Tai lopettamassa hengitysharjoitusten tekemisen, kuten sielun kuolemattomuuteen uskovat joogit sanovat.

2 kommenttia:

Homeopaatti kirjoitti...

Pari sanaa aiheeseen homeopaattisen valmisteen potenssi. Kyse on värähtelystä. Jokainen homeopaattinen valmiste ja jokainen kunkin valmisteen potenssi värähtelee eri taajuudella. Jokainen elämänvoima (so. jokainen yksilö) värähtelee tietyllä taajuudella. Homeopaatin tehtävä on löytää valmiste ja valmisteen sellainen potenssi, joka värähtelee samalla taajuudella kuin po. elämänvoima. Kun tällainen samanlaisuus on löytynyt, on luvassa paraneminen.

Tutkailit tuossa mahdollisuutta vertailla Pranaa ja elämänvoimaa keskenään. En tiedä, mitä kaikkea Prana käsittää. Elämänvoima sisältää paljon myös tiedostamatonta. Se sisältää kaiken, mitä sinulle on tapahtunut ennen syntymääsi, ollessasi sikiövaiheessa ja tietenkin kaiken, mitä on tapahtunut elämäsi varrella - psyykkistä kuin fyysistäkin. Se sisältää itseasiassa kaiken kattavan informaation sinusta. Siellä on luonnollisesti paljon sellaista, mitä ei voi helposti tietoisesti hallita tai ohjailla. Mutta oikean homeopaattisen valmisteen avulla tuota elämänvoimaa voi tukea ja auttaa "pitämään sinusta huolta".

Jagdev Kaur kirjoitti...

No voi hitsi, olipa kauniisti ja selkeästi sanottu. Minun selostukseni homeopatiasta on niin kömpelöitä.

Ja yksi hauskimpia juttuja on se, että olen juuri tämän päivän taas miettinyt kiihkeästi homeopaattisten valmisteen potensseja. Tiedän - pitäisi soittaa minun omalle homeopaatille ja kysyä häneltä. Mutta minusta on kyllä kiva miettiä näitä asioita itsekin, ennen kuin tartun luuriin.