tiistai 6. marraskuuta 2012

Kultainen KetjuSilloin kun en vielä ollut kundaliinijoogaopettaja ja kävin ahkerasti joogatunneilla, tuntui tunnin aloittava virittäytymismantra eli Adi-mantra lähinnä vaan jutulta, joka piti hoitaa alta pois että päästään itse asiaan. Toki tiesin, että mantralla on oma, hyvinkin tärkeä merkityksensä, mutta en varsinaisesti tuntenut mantran tärkeyttä omassa itsessäni. Mantra on siis Ong Namo Guru Dev Namo, ja se toistetaan kolme kertaa aina uloshengityksellä jokaisen kundaliinijoogatunnin aluksi. Ja tietenkin myös oman, yksin tehtävän harjoituksen aluksi.

Adi-mantraa on verrattu kännykkänumeroon; valitsemalla tämän numeron me saamme yhteyden omaan henkisyyteemme, tietoisuuteen joka ohjaa kundaliinienergiaa. Mantra myös yhdistää meidät Kultaiseen Ketjuun, eli kaikkien joogaopettajien muodostamaan ketjuun – ajasta ja paikasta riippumattomaan ketjuun. Se ketju on niin erityinen asia, että sitä on vähän vaikea käsittääkään, mutta jollakin tavalla sen tuntee joogaa ohjatessaan.

Kun ohjasin ensimmäisiä kertoja kundaliinijoogaharjoituksia, minulla oli kiire päästä mantran suojiin. En ehkä huomannut sitä itsekään ennen kuin asiasta huomautettiin, mutta jännitin tilannetta ja halusin mantran pois alta. Tietenkin jännitin jollakin tavalla sitäkin, että muistanko mantran. Ihan ensimmäisellä kerralla unohdin miten mantra menee, vaikka olin toistanut sen jo lukemattomia kertoja! Mantran jälkeen saatoin huokaista ja keskittyä ohjaamaan harjoitusta, siinä vaiheessa kaikki alkoi tuntua mukavalta ja helpolta. Ja niin se onkin, Adi-mantra ja mantran kautta Kultainen Ketju tarjoaa opettajan käyttöön kaiken kundaliinijoogaperinteeseen kuuluvan energian, viisauden ja suojan, ja opettajan kautta se on myös hänen ohjattaviensa käytössä. Kultainen Ketju auttaa ohjaamaan tunnin silloin kun olo ei ole paras mahdollinen. Se myös herkistää hoksaamaan oikeat sanat, eli sen, mitä pitää sanoa vai pitääkö olla ihan hiljaa vaan. Sillä joskus sitä huomaa harjoitusta ohjatessaan puhuvansa aika yllättäviä asioita, ja miettii että mistäköhän tuo nyt tuli. Ylipäänsä monesti tuntuu, että se on Kultainen Ketju joka tuntia ohjaa, en niinkään minä, vaikka minä siihen ryhmän eteen olen materialisoitunut.

Nykyisin minulla ei enää ole sellaista kiirettä Adi-mantran suojiin kuin aiemmin, vaan usein ohjaan ihmisiä hengittelemään ja rauhoittumaan hetken ennen mantraa. Kuitenkin tunnen hyvin sen muutoksen sekä itsessäni että koko ryhmässä, jonka mantra saa aikaan. Adi-mantra on yksi jooginen teknologia, enkä lakkaa ihastelemasta ja ihmettelemästä miten niin näennäisen pieni asia voi olla niin voimakas.

8 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Sinun tuo maailmasi joogassa on kyllä melkoisen ihmeellinen ja erikoinen. Mielenkiinnolla luen ja ihmettelen, miksi en itse ole mennyt joogaryhmään. En kyllä jaksa uskoa, että täällä meillä olisi noin hyvää joogaopettajaa kuin sinä olet!

Laura kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, kiinnostava. Pidän erityisesti näistä joissa avaat kundaliinijoogan salaisuuksia hiukan. Ja olen aivan jäänyt kaipaamaan linkkejä musiikkiin.

Maailma on todellakin ihmeellinen ja olen kiitollinen siitä, että keväällä päädyin kundaliinijoogaan. Tosin nyt olen edelleen kesätauolla, mutta hellillä kurinpidollisilla toimilla palautan itseni harjoittelun pariin toivottavasti kohtapuoliin.

Kiitos kun jaksat kirjoittaa tätä blogia!

Tuitun Tupsut kirjoitti...

Kun olen lukenut tätä sinun lokiasi, ja joogan ihmeellisiä vaikutuksia. On minulle vahvistunut tunne, että ensisyksynä haluan aloittaa joogatunnit.
Täällä kansalaisopistossa on mahdollista harrastaa hathajoogaa sekä pranajama-joogaa muita vaihtoehtoja ei tässä lähipiirissä ole.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Kiitos Vilukissi. Jooga on itsessään niin hieno asia, että sitä kannattaa harjoitella vaikka vähän huonommankin opettajan johdolla. Ei mutta totta puhuen olen sitä mieltä, ettei huonoja joogaopettajia välttämättä ole olemassakaan. On vaan itselle paremmin ja huonommin sopivia joogaopettajia.

Laura, pitkästa aikaa, kiitos kun jaksat lukea ja kommentoida. Kundaliinijoogan "salaisuuksien" avaaminen on minustakin hauskaa. Tosin eivät ne salaisuudet oikeasti mitään salaisuuksia ole, mutta tuollaisista asioista ei ihan kauheasti puhuta eikä niistä ole juurikaan kirjoitettu suomeksi. Tämä blogi on yksi yritys saada kundaliinijoogaan ja ylipäänsä joogaan liittyviä asioita paremmin kaikkien ulottuville.

Selitys musiikkilinkkien puuttumiseen löytyy seuraavasta postauksesta. Kiitos kun muistutit asiasta :)

Tuitun Tupsut, hienoa! Hathajooga on lempeä ja mukava tapa aloittaa joogaan tutustuminen, sitä voi suositella kaikille. Sitten myöhemmin voi siirtyä jonkin muun joogasuuntauksen pariin, jos hathajooga alkaa kyllästyttää.

Pranajama tarkoittaa hengitysharjoitusta, ja esimerkiksi kundaliinijoogassa hengitysharjoituksia tehdään usein ikään kuin asana- ja meditaatioharjoituksen "sisässä", siis samalla. Eli minulla ei ole kokemusta millaista on pranajama-joogan nimellä kulkeva jooga. Onko joku muu kokeillut sitä?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hienosta blogistasi.
Olen itse harrastanut Kundaliinijoogaa kohta vuoden verran.Aikaisemmin kävin Shaktitanssi tunneilla.En kehtaa/ osaa laulaa kotona kovaan ääneen Adi-mantraa.Onko merkitystä miten kovaa laulaa? Luulen että oma mantarn lausumiseni on lähinnä muminaa...

Jagdev Kaur kirjoitti...

Hei Anonyymi, ja kiitos. Ei sillä varsinaisesti ole merkitystä kuinka kovaa Adi-mantran toistaa. Tietenkin esim. tunneilla se on tosi kiva kajauttaa oikein kunnolla, äänen kanssa. Mutta kotona usein olosuhteet sanelee äänenvoimakkuuden. Pääasia että mantran toistaa keskittyneesti, vaikka kuiskaten.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa että toimii tälläkin tavalla.Lukemalla blogiasi on monta Kundaliinijooga juttua auennut.Kiitos !

Jagdev Kaur kirjoitti...

Ollos hyvä :)