tiistai 27. marraskuuta 2012

Mitä mieli tekee meditoitaessa



Kiitos kaikille jotka ovat vihjanneet postauksen aiheita edellisen kirjoituksen kommentointiosioon. Ja anteeksi tuhannesti että söhelsin ja poistin osan kommenteista. Edelleen saa ihan koska vaan ja missä vaanvinkata juttuja, joista haluaisitte lukea. Tosin en lupaa mitään muuta kuin vakavasti harkita kyseiseen aiheeseen tarttumista.

Nyt onkin sitten päässä pyörinyt kysymys siitä, tyhjeneekö pää – tai mieli – meditoidessa. Onko se meditaation tavoite, että päässä ei liiku mitään. En ole vieläkään mitenkään varma, mutta kallistuisin olemaan sitä mieltä, että mieltä ei voi koskaan täysin hiljentää. Mielen tehtävä on pyörittää koko ajan meidän päässä ajatuksia hirvittäviä määriä. Kaikki ajatukset eivät koskaan edes pääse meidän tietoisuuteen niin, että tietäisimme niiden piipahtaneen päässämme. Se on mielen tehtävä.

Ja kuitenkin meditoinnin yksi ja ehkä tärkein tavoite on hallita mieltä. Tuoda jonkinlaista järjestystä siihen ajatusten kakofoniaan, joka meidän päässä pyörii. Valjastaa mieli minun käyttöön, sillä todellinen minä ei ole minun mieleni. Todellinen minä on minun sieluni, jolle on annettu keho ja mieli.

Olen jostain lukenut, kuinka mieltä on verrattu apinaan. Keho on auto, jonka kuski sielu on. Mieli on repsikan paikalla istuva apina. Apina, joka ei pysy turvavöissä vaan hyppii pitkin ja poikin, roikkuu taustapeilissä ja paukuttaa kojelautaa niin että kuskina toimivan sielun homma on aika vaikeaa. Mutta sen apinan voi kouluttaa niin, että se auttaa sielua ajohommissa: apina voi lukea liikennemerkkejä, pitää silmällä seuraavaa bensa-asemaa tai ojennella kuskille syötävää. Minusta tämä vertaus kertoo hienosti siitä, kuinka rasittava mieli saattaa joskus olla. Mutta mieli on myös meidän ylin ystävä, joka johdattaa meidät menestykseen elämässä. Siitä apinavertaus vaikenee.

On sanottu, että jos hallitset mieltäsi, voit hallita koko universumia. No, minulla ei juuri ole fantasioita universumin hallitsemisesta, ihan tämä oma elämä riittää kyllä. Mutta sekin käy mielen hallitsemisen kautta. Ja meditoiminen on juuri sitä, mielen kouluttamista. Ilman mieltä meditoiminen olisi helppoa: se on juuri mieli joka pistää vastaan. Itse asiassa mieli on ihan kauhuissaan siitä, mitä voi tapahtua meditaatiossa. Mieli käyttää kaikki temppunsa asian estämiseksi. Se vuoroin huutaa ja kirkuu, esittelee upeimmat ajatuksensa, vetoaa erilaisiin kehon tuntemuksiin, ja vaikka mitä. On tosi opettavaista seurata ikään kuin sivusta mitä se oma mieli keksii. Millaisia ässiä sillä on hihassaan, joilla se yrittää saada huomion pois meditaatiosta.

Kaikkinainen mielen protestointi on minusta juuri kundaliinijoogameditaatioissa suhteellisen helppo sivuuttaa, sillä niissä on yleensä riittävästi tekemistä mihin keskittyä. Voi olla mantra, silmien kohdistus, erilaisia lukkoja tai liikettä. Ja kun näihin tekemisiin keskittyy, se mielikin lakkaa jossakin vaiheessa temppuilemasta. Mutta onko se tyystin hiljaa, minusta ei. Tai sitten minä en ole vielä siellä asti. En tiedä.

Joskus meditaation anti saattaa olla siinä, että päähän kesken kaiken pälähtää kirkas, arvokas ja ehkä jotenkin yllättäväkin ajatus. Se ei ehkä olisi koskaan päässyt kunnolla esiin, jos emme olisi keskittyneet meditaatioon ja samalla pistäneet mielen kakofoniaa hiljaisemmalle.  

Jotenkin näin minä tämän asian tässä vaiheessa hahmotan. Mitä mieltä ovat muut?

6 kommenttia:

Lara kirjoitti...

Mieli on kyllä sellaien, ainakin minulla, ettei se tahdo pysähtyä millään. Aina vaan tulee mieleen jotakin asioita, ajatuksia, ratkaistavia propleemoita, kysymyksiä, mitä teen kohta, tunnin päästä, huomenna, ajatuksia kaiken aikaa kulkee pään sisällä. Eikä loppua näy. Uni, silloinko mieli lepää? Ei välttämättä. Sieltä tulee unet, jotka käsittelee mielen keskeneräiseksi jääneitä asioita, ainakin aika ajoin. Meditoidessa olen toisinaan mielessäni päässyt siihen, että mieli hiljenee. Samaan olen josku päässyt myös käsitöitä tehdessäni, jotakin itselleni oikein kiinnostavaa ja johon on olen ollut juuri sillä hetkellä ihan täysillä uppoutunut. Joskus taas ihan vaan vaikka metsässä istuminen ja ympärille katsominen - pysähtyminen - on tuonut minulle sen tilan, missä mieli on hiljaa - hiljaa - ja saan vaan olla.

terhi kirjoitti...

Olen samoilla linjoilla , mielen hiljeneminen hetkittäin on upea kokemus, ei mikään ihmeellinen valaistuminen, vaan ehkä flow-tila on juuri sitä, se mitä tapahtuu tisinaan kun tekee jotain mielesitä asiaa uppoutuneesti, kuten Lara yllä totesi. Joskus, harvoin niin käy meditoidessakin, mutta vaikka en yleensä menetä ajantajuani, tunnen että meditointi auttaa rauhoittumaan, ja rauhoittamaan unta, joka on minulle ollut iso ongelma, ja on edelleen herkästi esillä, kun on tavallista enemmän stressiä.
Sellainen oivallus on myös tässä tullut, että kundaliinijoogassa jooga ja meditaatio on ikäänkuin sama, ne toteutuvat yhtaikaa, vai mitä?

Jagdev Kaur kirjoitti...

Lara ja terhi, kuvaatte molemmat tosi hienosti mielen liikkeitä ja meditatiivista tilaa. Minusta kun tuntui, että en saa sitä millään sanoiksi ja paperille.

Säännöllisen meditoinnin pitäisi todellakin sekä rauhoittaa että lyhentää unta, kun kaikkia asioita ei tarvitse käsitellä unen aikana vaan ne tulee prosessoitua jo meditoidessa.

Ja tosiaankin, kundaliinijoogassa harjoitussarjat ja meditaatiot muistuttavat monesti kovasti toisiaan, sekoittuvat. Harjoitussarja voi olla tosi meditatiivinen, ja meditaatio puolestaan viuhtomista ja tekemistä. Ja joskus harjoitussarjassa on sisään upotettu meditaatio. Joskus, kun jonkin harjoituksen nimi on Kriya, voi olla vaikeaa tietää onko se harjoitussarja vai meditaatio. Mutta yleensä se jotenkin ilmaistaan ohjeistuksessa.

Kuitenkin ajattelen, että harjoitussarja ja meditaatio ovat jotenkin eri asioita, siksi niitä kutsutaan eri nimillä ja niiden välille tehdään ero. Mitä eroa niillä sitten loppujen lopuksi on, en osaa tarkkaan sanoa.

Ada kirjoitti...

Todella kiinnostaa aihe! Itseä on jonkin aikaa ihmetyttänyt sellainen ilmiö meditoidessa, jota on myös todella vaikeaa kuvata, mutta se jotenkin näin se menee- meditoin, mieli temppuilee omiaan, toistan matraa ym. asiaan kuuluvaa, mieli temppuilee omiaan ja sitten tapahtuu jotain, jota en muista, en osaa sanoa kauan tila kestää, ihan kuin nukahtaisi ja kun havahtuu, on keho yleensä ihanan lämmin ja matra kokonaan kadonnut muistista ja samoin kaikki ohjeet, joita meditaatioon liittyy. Se ei kuitenkaan ole nukahtaminen. Sen jälkeen on hyvä mieli, mutta vähän hämmentynyt myös.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Hei Ada, ihan tuollaista en tunnista omista kokemuksistani. Kuulostaa kiinnostavalta. Tipahdatko syvään meditaation tilaan tuollaisissa tilanteissa, joita kuvaat?

Itse olen alkanut välttää "oikeasti" meditoimista silloin kun ohjaan, siis ryhmän kanssa. Jos olen vähänkään syvemmässä meditatiivisessa tilassa, on sen jälkeen vaikea taas alkaa huolehtia tunnin kulusta kun on niin pöllämystynyt olo.

Ada kirjoitti...

Juu, luultavasti tipahdan jonnekin. En ole kokenut meditoija, joten en tunne kovin hyvin itseäni meditoijana enkä meditoinnin vaiheita jotta osasin sanoa siitä tarkemmin. Sen unohdin aijemmassa kommentissani mainita, että näiden syvien meditaatio kokemusten (?) jälkeen kun avaan silmäni, näen opettajan ympärillä kaunista valoa, jota olen ajatellut magneettikentäksi. Aika pysähdyttävää..