maanantai 24. helmikuuta 2014

Mantroja ja mantrojaMinulla oli viikonloppuna mahdollisuus osallistua kirtaniin, eli olla mukana laulamassa livesäestettyjä mantroja. Ihan kivaa, noin periaatteessa, ja oli se käytännössäkin. Huomasin vaan uudestaan ja uudestaan kaipaavani kundaliinijoogan mantroja, sillä kirtanissa mantrasimme enempi hathajoogaperinteeseen kuuluvia mantroja. Ja jostain syystä ne eivät puhutelleet minua ollenkaan. Jotenkin ne tuntuivat myös… meluisilta. Se on paras sana, jonka pystyn keksimään tähän yhteyteen.

Mantrojen ero voi hyvin johtua kielestä. Kirtanin mantrat olivat sanskritinkielisiä, kun taas kundaliinijoogan mantrat ovat pääosin gurmukhia. En tunne kumpaakaan kieltä niin hyvin, että osasin niiden eroista tai yhtäläisyyksistä sanoa juuri mitään, joten parempi olla sanomatta siitä sen enempää. Joka tapauksessa voi olla, että kokemukseni johtuu kielten eroista. Toisaalta esimerkiksi kundaliinijoogan sadhana-mantroissa on yksi sanskritinkielinen mantra, Wah Jantee, Kaar Jantee, Jag Duut Patee, Adek it Wahaa, Brahmaadeh Treysha Guru, It Wahe Guru, eikä se kuulosta minun korvaani ollenkaan niin meluisalta kuin kirtanissa lauletut mantrat. Mietin, että onko kyse kuitenkin siitä, että kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan on valinnut kundaliinijoogaan juuri parhaat tai ainakin toimivimmat mantrat. Niin muistan jostakin lukeneeni. Häneltä kysyttiin, miksi kundaliinijoogassa käytetään monia sikhien pyhistä kirjoituksista napattuja mantroja. Yogi Bhajan vastasi, että hän on valinnut juuri ne mantrat, koska ne toimivat. Ihan sama mistä ne ovat peräisin, kunhan ne vaan toimivat.

Vertailimme toisen kundaliinijoogaopettajan kanssa kokemuksiamme kirtanista. Hän oli kanssani hyvinkin samoilla linjoilla mantrojen suhteen. Hän kuvasi eroa jotenkin niin, että kundaliinijoogan mantrat menevät suoraan läpi, sydämeen asti, mitä taas kirtanissa laulamamme mantrat eivät tuntuneet tekevän. Aika kummallinen juttu. Kokeekohan joku mantrat juuri päinvastoin? Niin, että kirtanissa laulamamme mantrat puhuttelevat, mutta kundaliinijoogan mantrat eivät? Luultavasti.

Ei kommentteja: