perjantai 7. joulukuuta 2012

Sangat



Etsiskelin juuri hakukoneella että mitä netissä sanotaan sangatista. Kaiken tietävä Wikipedia oli sitä mieltä, että kyseessä on sikhien termi, jolla tarkoitetaan ihmisiä, jotka kokoontuvat yhteen uskontonsa puitteissa. Sangat-termin käytöstä kundaliinijoogaihmisten keskuudessa en nopeasti löytänyt oikein mitään.

Tässä taas nähdään kuinka kundaliinijoogalla ja sikhismillä on yhtymäkohtansa. Samaa termiä käytetään molemmissa, tosin kundaliinijoogaihmisille sangat tarkoittaa joogan ympärille keriytyvää yhteisöä. Ja niiden ihmisten uskonto voi olla mikä vaan, tai voi olla että heillä ei ole uskontoa ollenkaan. Mutta ymmärtääkseni sikheiltä termi on tullut kundaliinijoogaihmisten käyttöön. Niin vaan on, että kundaliinijoogalla ja sikhismillä on historialliset yhtymäkohtansa. Joku onkin sanonut, että sikhismin ja kundaliinijoogan suhde on kuin hyvä avioliitto, jossa molemmilla osapuolilla on sopivasti yhteistä mutta myös omat, erilliset elämänsä.

Minusta sitä kundaliinijoogan sikhismi-historiaa ei kannata millään lailla pelästyä. Se vaan on. Se ei uhkaa kenenkään omaa uskontoa tai uskonnottomuutta, jos sen ei anna sitä tehdä. Sillä kundaliinijooga ei ole uskonto.

Mutta siis sangatista eli yhteisöstä piti kirjoittaa. Itse ajattelen, että sangateja on monen tasoisia. Itselleni tärkein on tietenkin oman asuinkaupunkini sangat, sillä onneksi täällä sellainen on. Ymmärrän hyvin, että paikkakunnilla joissa on ehkä vaan yksi kundaliinijoogaopettaja, tilanne on hyvin toisenlainen. Jos opettajia on edes kaksi, auttavat ja tukevat he jo kovasti toisiaan. Täällä on monta aktiivista opettajaa, joiden ympärille sangat rakentuu. Tietenkään aktiivista sangatia varten ei välttämättä tarvita juuri opettajaa, mutta helposti se varmaankin menee niin, että juuri opettaja pistää pystyyn aamusadhanat ja muun sangatin toiminnan ja yhteydenpidon.

Ajattelen myös niin, että sangateja on kovin monen tasoisia. Esimerkiksi minä kuulun mitä suurimmassa määrin tämän asuinkaupunkini sangatiin. Lisäksi kuulun koko Suomen laajuiseen sangatiin, joskaan en toimi siinä erityisen aktiivisesti, ihan vähän kuitenkin. Meidän kansallisen sangatin toimintaa on ehkä helpointa seurata Suomen Kundaliinijoogayhdistyksen ylläpitämän, kaikille avoimen blogin avulla. Kundaliinijoogan historia Suomessa on vielä sen verran lyhyt, ettei täällä oikein ole fyysistä paikkaa, joka olisi omistettu vain kundaliinijoogalle. Tietenkin on olemassa paikkoja, joissa pidetään tunteja, mutta tarkoitan nyt enempi sellaista, johon voisi mennä koska vaan. Siksi ne paikat ovat paljolti olemassa virtuaalisesti netissä. Hyvä että edes niin.


Sangatia voi myös lähteä ainakin ajatuksena laajentamaan yhä isommaksi. Minä olen osa globaalia kundaliinijoogasangatia myös. Se on iso ajatus, joka ei useinkaan käy mielessä. Mutta on tilanteita, joissa sen tuntee. Esimerkiksi jos osallistun johonkin globaaliin 40 päivän meditaatioon tai sadhanaan, istun yksin omalla joogamatollani ja teen omaa harjoitustani mutta samalla tunnen olevani osa globaalia joukkoa, joista jokainen tekee samaa harjoitusta vuorollaan. Näin se harjoitus pyyhkäisee maapallon yli kuin aalto, joka päivä 40 päivän ajan. Se yhdistää meidät näkymättömin siten, ja se tekee meistä yhteisön, ainakin hetkeksi.

Tietenkin yhdenlaiseksi sangatiksi voi ajatella myös tämän blogin ihmiset. Minut ja kaikki lukijat, riippumatta siitä onko ikinä tehnyt ensimmäistäkään kundaliinijoogaharjoitusta. Sillä joogahan meitä kuitenkin yhdistää ja meidät tuo yhteen tähän virtuaaliseen tilaan.

Ei kommentteja: