sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Monta nimeäKun pidän joogatuntia, esittelen itseni aina virallisella nimelläni, siis sillä joka lukee passissa. Joskus tosi harvoin voin lisäksi kertoa henkisen nimeni Jagdev Kaur, siis nimen jolla pidän tätä blogia ja jolla minut tunnetaan joissakin kundaliinijoogapiireissä. Mutta tuntia ohjatessa tulee tunne, että henkinen nimi on liian eksoottinen. En minä halua sen taakse piiloutua enkä halua että ohjattavat ihmettelevät, että niin mikä. Minun hyvinkin tavallinen, suomalainen nimeni tuntuu paljon rehellisemmältä siinä tilanteessa.

Mutta tietyissä tilanteissa käytän nimeä Jagdev, ja nimen käyttö tekee minut jollakin tavalla onnelliseksi, nyt kun olen siihen jo tottunut. Minusta se on kaunis nimi.

Henkisen nimen voi pyytää kuka tahansa. Se ei liity millään tavoin kundaliinijoogaopettajuuteen. Nimen pyytäminen tapahtuu nettilomakkeella 3HO:n sivujen kautta. Nimi annetaan jokaiselle, joka sitä pyytää. Ja pyytää voi, kun tuntee olevansa siihen valmis. Nimi tulee muutamassa viikossa sähköpostiin, ja mukana nimen merkitys. Nimi ei maksa mitään, mutta tietenkin nimen pyytämisen yhteydessä voi tehdä rahalahjoituksen 3HO:lle. Jos pyydät jotakin niin arvokasta kuin henkinen nimi, on vastalahja enemmän kuin paikallaan.

Alun perin kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan antoi itse henkisen nimen oppilailleen. Sittemmin hän siirsi tehtävän eteenpäin Nirinjan Kaurille (hän on eri Nirinjan Kaur kuin se, joka on levyttänyt monia upeita levyjä kundaliinijoogamusiikkia). Nirinjan Kaur lienee ainoa hengissä oleva henkilö, joka tietää millä perusteella nimi annetaan. Jotakin numerologiaa siihen liittyy, luulen.

Jos haluat puheisiin jonkun kundaliinijoogatyypin kanssa, hyvä aloitusrepliikki on aina kysyä, mitä hänen henkinen nimensä tarkoittaa. Henkinen nimi on taivaallinen identiteetti, jota kohti me pyrimme ja yritämme elämäämme suunnata. Toiset enemmän ja toiset ehkä vähemmän.

Kaikki naiset saavat nimensä loppuosaksi nimen Kaur, joka tarkoittaa jumalan prinsessaa. Vastaavasti miehet saavat loppuosan Singh, joka tarkoittaa jumalan leijonaa. Minun nimeni Jagdev Kaur tarkoittaa jumalan prinsessaa, joka tuo puhdasta, jumalallista energiaa kaikille maan päällä. Huh, joka kerta kun mietin nimeni merkitystä, alkaa vähän pyörryttää, sillä se tuntuu niin isolta. Että minäkö muka? Mutta pitää vaan suoristaa selkä ja todeta, että minä juuri.

Yleensä aviopuolisot saavat saman henkisen nimen, ja niinpä minun siipan nimi on Jagdev Singh. Avioliitossa kahdesta tulee yksi, ja siksi nimikin on sama. Joskus nimen lopussa näkee sanan Khalsa. Siitä voi päätellä, että henkilö on sikhi. Minun ymmärtääkseni monet kundaliinijoogaihmiset voivat elää hyvinkin sikhistä elämää ja arkea, mutta eivät silti ole Khalsa-väkeä. Mutta jos nimessä on se Khalsa, voi olla ihan varma nimen omistajan sikhiläisyydestä. Näin minä olen ymmärtänyt, mutta en välttämättä ole ihan täysin perillä tästä sikhi-aspektista. Kundaliinijooga ei ole uskonto, mutta sikhiläisyys kulkee monessa kohtaa kundaliinijoogan kanssa käsi kädessä. Silti ne ovat eri asioita, ja minä olen perehtynyt paremmin joogiseen puoleen kuin uskontoon.

5 kommenttia:

terhi kirjoitti...

Tämä nimijuttu vasta onkin mielenkiintoinen!Olen ihmetellyt miten niitä nimiä annetaan, mutta hyvältä kuulostaa minusta se, että saa itse määritellä onko valmis vai ei. Pitääkö sitä jontekin perustella, tai selittää, miten on päätynyt siihen että on valmis?
Monessa asiassa vaikuttaa siltä että kundaliinijoogaajat sallivat ajattelussa ja toiminnassa aika paljon vapautta, tosin, en ole niin sisällä asiassa että tuntisin esim. mahdollisia kirjoittamattomia sääntöjä, joita on valtavasti joogaporukoissakin. On tiukkoja ryhmiä, jotka asettaa todella tarkkoja rajoja esim. ruoan, juoman yms. suhteen. Hierarkia on voimakasta ja siihen pitäisi mennä mukaan kritiikittä. Henkilöpalvonta on vierasta omassa ajattelussa. Kunnioitus ja arvostus, ihailukin, ansaittuna on ok, mutta hmmm... missä se raja menee?
Nimiä annetaan tietääkseni ainakin jossain ryhmässä siinä vaiheessa kun "paikallisguru" niin katsoo.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Nimen saa tosiaan kaikki jotka sitä pyytävät (no joskus on pitänyt vähän karhuta kun lomake tietoineen on mennyt ensin väärään paikkaan). Ajatus menee niin, että ihmiset pyytävät nimeä kun ovat siihen valmiita. Eli mitään muuta ei tarvitse kuin pyytää.

Ylipäänsä kundaliinijoogassa asiat etenevät sitä tahtia, kuin itse katsot olevasi valmis. Kukaan ei vahdi edistymistä ja sano koska olet valmis johonkin seuraavaan vaiheeseen, sikäli kun nyt kundaliinijoogassa voi edes ajatella että on mitään vaiheita.

Omaehtoisuuden huomaa hyvin opettajakoulutukseen hankkiutumisesta; jotkut hakeutuvat sinne suurin piirtein kolmannen kundaliinijoogatuntinsa jälkeen, toiset joogattuaan intensiivisesti kolme vuotta. Kaikki tekevät asiat omalla ajallaan.

Ada kirjoitti...

Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen monesti ajatellut, että kunpa saisin tietää henkisen nimen, sen jota joskun kymmenen vuoden päästä voisin oikeasti ehkä käyttää, mutta että joskus ennen sitäkin voisi itsessään tunnustella nimeä ja sen sisältöä ja ehkä juuri olla onnellinen siitä, että kaikki me olemme niin suuria juuriltamme :)
Sat Nam!

terhi kirjoitti...

Ajattelin pyytää nimen, ja pyysinkin, ja olisin lahjoituksenkin tehnyt, mutta se ei tainnut mennä läpi. Loppujen lopuksi yritin monta kertaa, kunnes lopulta säikähdin, että jos kortilta meneekin joka kerta 25 taalaa kun painan submit-nappia... toivottavasti ei, eikä se ainakaan näy tehtynä maksutoimeksiantona. Mutta en varmaan saa nimeäkään, kun en ehkä saanut lahjoitustakaan lähtemään. Jään odottelemaan hetkeä parempaa! Tai olisikohan sieltä tulossa lasku, koska nekin kohdat täytin... vaan ei tullut mitään ilmoitusta ainakaan, että asia on hoidossa.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Höh, tietotekniset ongelmat on harmillisia. Yleensä se nimilomake toimii ihan moitteettomasti, rahajutut voi olla vähän hankalampiakin. Toivotaan että kaikki kuitenkin lopulta sujuu.