torstai 24. lokakuuta 2013

Höyheniä kurkussaOlen tätä varmasti ennenkin ihmetellyt, ja ihmettelen taas. Siis mantraa har. Sitä käytetään monissa kundaliinijoogaharjoituksissa, ja jos ohjaan sellaista porukkaa, josta ei oikein lähde ääntä tai joka ei muuten pysty toistamaan mantraa tasaisella rytmillä, toistan mantraa mukana. Ja aina, joka kerta se on yhtä vaikeaa. Pieni ja yksinkertainen mantra. Se saa minussa aikaan jonkin ihan kummallisen reaktion, lähinnä kurkussa, jota alkaa kutittaa ihan älyttömästi. Sitten pitää yskiä ja nieleskellä vedet silmissä, ja silti yrittää toistaa samalla mantraa, ettei se hiivu salissa kokonaan. Parasta tietenkin olisi, jos joogaajat toistaisivat mantraa ja minä saisin rauhassa yskiä ja selvitellä kurkkuani, mutta niin vaan on, että yllättävän monet joogaajat pelkäävät omaa ääntään, ja sen käyttämistä tunneilla. Ainakin aluksi.

Mutta mikä siinä har-mantrassa on? Mitä se tekee minun kurkulleni?

6 kommenttia:

Sat Miter kirjoitti...

Kyllähän se kieltämättä kurkussa tuntuu. Mutta minusta tuntuu kuin se ääni ja voima tulisi suurimmaksi osaksi vatsasta. Silloin kun saa rauhassa kotona joogata, möykkään menemään tämän matran kanssa niin, että vatsalihaksissa tuntuu :)

Jagdev Kaur kirjoitti...

Juu juu, ääni ja voima mantraan tulee vatsasta. Mutta mitä ihmettä se tekee kurkussa?

vilukissi kirjoitti...

(Tekee mieleni nyt perunamuusia, kiitos edellisen postauksesi, heh)

En tunne mantraa (lue; en hoe mantraa), mutta ajattelin, että jos se kutittaa kurkussasi, niin sehän ottaa sitten äänihuuliisi (?), voisiko se aiheuttaa pidemmän päälle äänihuulten tulehdusta?

Jagdev Kaur kirjoitti...

Vilukissi, hyvä kysymys. Kuitenkin kuvittelisin, ja nyt netistä tarkistinkin, että äänihuulet ovat selvästi alempana kuin missä se kutina tuntuu. Mutta samalla tuli mieleen, että voisiko har-mantra alkaa resonoida jossakin kohtaa niin, että se tuntuu kutituksena. Mantrassa R pärisee ihan kunnolla, ja käsittääkseni samalla värähtelee voimakkaasti. Hmmm.

Rouva K kirjoitti...

Ehkäpä tuo sana vaan on niin voimallinen? Varsin jykevä ja siksi suosittu mantra Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare, Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare sisältää jo kahdeksan haria :-D

Jagdev Kaur kirjoitti...

Voi hyvinkin olla. Kundaliinijoogassa käytetään har-mantrasta kaikkia kolmea eri muotoa, eli har, hare ja hari. Mutta en ole huomannut muiden kutittavan kurkussa kuin lyhyen muodon har. Siinä onkin voimakkain R, joka tuntuu kurkun alueella.