perjantai 4. lokakuuta 2013

Kun vasara on ainoa työkalu, koko maailma näyttää naulalta



Lähtökohta tietenkin on se, että ihmiset ovat erilaisia. Vaikka meissä on ihan tosi paljon myös samaa, me olemme silti erilaisia, ja se on rikkaus. Ehdottomasti. Mutta kyllä minä aina välillä ihan vilpittömästi hämmästyn meidän erilaisuuden edessä. En mitenkään suvaitsemattomasti, vaan ihan aidosti vaan ihmettelen ja kummastelen niin että itseäkin naurattaa. Kun olen kuvitellut, että tässä ja tässä tilanteessa suurin piirtein ainoa mahdollinen ajatusten kulku ja lopputulos on se, mihin itse päädyn, eivät muut sitten välttämättä päädykään samaan. Vaan ihan jonnekin muualle. Ja mistä minä olisin sen voinut etukäteen tietää. Jos olisin arvannut, en näin hämmästynyt olisikaan.

Viimeisimmässä Ananda-lehdessä oli useitakin juttuja, joissa käsiteltiin joogan ja rahan suhdetta. Mielenkiintoisia juttuja, jotka inspiroivat minut laittamaan viestiä muillekin joogaopettajille, ja pohtimaan yhdessä meidän palkka-asioita. Ja kun minä puhun rahasta, palkasta ja työlainsäädännöstä, huomaan että jotkut vastaavat puhumalla henkisyydestä, antamisen ilosta ja joogan ilosanomasta. Hei haloo! Puhutaanko niistä joskus toiste, ja käsitellään nyt nämä raha-asiat kerralla selviksi, jooko?

Minusta ei ole mikään ongelma pyytää työstäni, siis joogan ohjaamisesta kunnollista palkkaa. Ei se ole joogaopettajalle tai henkiselle ihmiselle mikään synti ja häpeä. Raha on vaan väline, ei se ole mitään saastaista tai muuten kartettavaa. Toinen asia sitten on, mitä joogaopettaja rahoillaan tekee. Minusta raha pitää laittaa kiertämään, mahdollisuuksien mukaan hyviin tarkoituksiin, jos siis jotakin joogaopettajalle jää pakollisten elinkustannusten jälkeen. Mutta kaikki eivät näytä olevan kanssani samoilla linjoilla siitä, että esimerkiksi joogaopettajan palkkauksessa pitää noudattaa työlainsäädäntöä. Aivan käsittämätöntä.

2 kommenttia:

Sat Miter kirjoitti...

Ilmeisesti tämä epäselvien pelisääntöjen kanssa luoviminen on ongelma myös ryhmäliikuntaohjaajille, joihin joogaopetkin kuuluu. Paljonhan heiltäkin odotetaan talkoohenkeä esim seuratoiminnassa. Kyllä minusta ihan jokaisen työn tekijälle kuuluu kunnon korvaus, ellei sitten kyse ole nimenomaan vapaaehtoistyöstä.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Kyllä. Seura- ja yhdistystoimintaa minä en osaa pitää kovin vakavana juttuna, sillä ne perustuvat niin suurelta osalta vapaaehtoistyöhön. Minäkin toimin paikallisessa joogayhdistyksessä, ja olen yhdistykselle joskus ohjannut kundaliinijoogatunteja ihan ilman korvausta. Mutta koko yksityisten liikuntasalien, myös joogasalien toiminta on aika villiä. Se on kaupallista toimintaa, joskus hyvinkin aatteellisista lähtökohdista, mutta silti. Työehtosopimusta ei ole, ja toiminta välillä sen mukaista. Asiaa käsitellään ihan näppärästi Pia Karppisen opinnäytetyössä Yksityisen liikuntapalvelualan villit työehdot. Löytyy googeloimalla netistä.