tiistai 18. helmikuuta 2014

Miksi meditoida?



Valkoisen tantran meditaatiossa sen vetäjä Satsimran Kaur laittoi lounastauon ajaksi saliin pyörimään dvd:n, jolle oli kerätty kuvia kundaliinijoogamestari Yogi Bhajanista. Kuvissa hän pesi kissaa, uiskenteli uima-altaassa turbaani päässä, paistatteli päivää purjeveneen kannella tai puuhasteli yhtä ja toista. Lounaan jälkeen Satsimran kertoi, että kuvat on koottu ihan tarkoituksella meille, jotka emme tavanneet Yogi Bhajania kun hän vielä eli fyysisessä kehossaan. Me näemme Yogi Bhajanin luennoivan tai opettavan erilaisilla videopätkillä opettajan ja kundaliinijoogamestarin roolissa. Sen sijaan me emme yleensä näe häntä tavallisena ihmisenä, mitä hän kuitenkin ennen kaikkea oli.

Samalla Satsimran muistutti, miksi me meditoimme. Meditoinnin idea ei ole siinä, että on kivaa istuskella muuttuneessa tietoisuuden tilassa, taju kankaalla. Eikä siinä, että on kivaa kokeilla rajojaan viipymällä mahdollisimman hankalassa asennossa 62 minuuttia yhteen menoon. Ei, meditoinnin idea ja päämäärä on siinä, että se auttaa meitä elämään ihan tavallista elämää. Juuri sitä arkea, jota meistä itse kukin elää.

Kundaliinijooga on monella tavalla melko extremeä joogaa. Silti se on tarkoitettu tavallisille ihmisille, for householders, in English. Vaikkei se välttämättä mielestä lipsahtaisikaan, on asiasta hyvä muistuttaa tasaisin väliajoin. Satsimran teki sen mitä viehättävimmällä tavalla, ja otollisella hetkellä.

Olin paikallisen joogayhdistyksen vuosikokouksessa, jossa tunteet kävivät välillä vähän kuumina kun puhuttiin rahasta. Onneksi olin juuri ollut meditaatiossa, sillä se auttoi minua pysymään rauhallisena ja omassa itsessäni, omassa keskuksessani, tyynenä. Muiden tunnekuohut eivät tarttuneet minuun, minä vaan seurasin sivusta mitä heille tapahtui kokouksen kuluessa. Näin mitä he tunsivat, mutta pysyin siitä erillisenä. Se ei ole minulle yleensä kovinkaan helppoa, mutta toivottavasti tämä tila jatkuu vielä jonkin aikaa. Tai vaikka pidempäänkin.

8 kommenttia:

kultasiipi kirjoitti...

Toi oli hyvin tärkeä juttu. Kun ensimmäistä kertaa osallistuin kundaliinijooga retriittiin, niin opettaja painotti tuota, että kundaliinijooga on tavallisia ihmisiä varten ja se auttaa elämään sitä meidän arkeamme yhteiskunnassamme. Tarkoitus ei ole paeta vuorille meditoimaan yksinään ja erakoitumaan. Mun mielestä sitä ei voi korostaa liikaa, koska ns. uskonnon tuputus tai käännytyshomma ei koskaan toimi itselleni.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Kylläkyllä. Se meinaa unohtua itseltä myös, kun jooga muodossa tai toisessa täyttää päivät isolta osin. Tai ainakin ajatukset. On siis hyvä välillä muistaa ja muistuttaa itseä siitä, mikä tämän homman juju oikein olikaan.

Harmaapäivä, nyt en ihan seurannut ajatustasi, että miten uskonnon tuputus ja käännytys liittyvät millään tavalla joogaan.

kultasiipi kirjoitti...

Hyvä kysymys, en osaa oikein itsekään selittää miksi tuon tuohon laitoin. Minä itse verrastan joogafilosofian uskontoon. Yritin jotenkin vain tuoda sitä lisää esille, että itselleni on tärkeää uskonnon maanläheisyys ja että se nivoutuu arkipäivään. Tuo viimeinen lause ei varmaankaan selventänyt tätä tarkoittamaani pointtia. Sitä näköjään ei pelkästään ole mahdollista päästää suustaan sammakoita, niitä voi myös kirjoittaa ;)

Jagdev Kaur kirjoitti...

Ei se välttämättä sammakko ole, joskus ajatus kulkee niin nopsaan ettei sormet pysy näppäimillä perässä :-) Pointtisi selvisi ihan hyvin nyt kun sitä vähän selvensit.

Amarpal kirjoitti...

Kiitos Jagdev, tosi hyvä kirjoitus, kiitos kun jaoit.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Sat Nam Amarpal, kiitos kun kommentoit :-)
Ja jos haluat kuvia reissusta niin laita sähköpostiosoitteesi mulle osoitteeseen jagdev.kaur(ät)kolumbus.fi

Rouva K kirjoitti...

Niinhän se on ja helposti pääsee ihmisiltä unohtumaan, ettei meditaatio, tai mikään muukaan hengellinen harjoitus, ole itsetarkoitus vaan päämäärä syvemmän ja paremman, puhtaamman ja antoisamman elämän elämiseen.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Kyllä, ja hyvä että siitä välillä muistutetaan.