sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Oikeat voittajatMaailmassa tapahtuu hyviä asioita. Niin kuin nyt se, että Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin kertakaikkisen oikeille ihmisille, Malala Yousafzaille ja Kailash Satyarthille heidän tärkeästä työstään lapsien hyväksi. Heidän työnsä tärkeyttä ja sen ansaitsemaa tunnustusta mitenkään väheksymättä palkinnossa on myös se hieno puoli, että se annettiin kahdelle varsin erilaiselle ihmiselle ihan samasta asiasta ja aiheesta. Nuori nainen ja keski-ikäinen mies, pakistanilainen ja intialainen, muslimi ja hindu.

Bollywood-elokuvien katsomisesta on se hyöty, että niiden myötä tulee harvinaisen selväksi se, millaisia jännitteitä Intian ja Pakistanin ja samalla hindujen ja muslimien välillä on. Elokuvissa ehkä varmimmin tuhoon tuomittu rakkaus syttyy juuri pakistanilaisen muslimin ja intialaisen hindun välillä. Parhaillaan luen myös kirjaa, Jaspreet Singhin Chef, joka sijoittuu Intian ja Pakistanin väliselle, epävakaalle Kashmirin alueelle, jossa maiden välinen vihanpito on näkynyt kaikkein konkreettisimmin.

Bollywood-leffojen ja muiden intialaisten elokuvien myötä olen alkanut ihmettelemään, miten Intia voi ylipäänsä toimia. Maa, jossa on niin valtavat alueelliset, kielelliset, uskonnolliset, taloudelliset ja kaikki muut erot ihmisten välillä. Miten se ei hajoa omaan mahdottomuuteensa? Minun ihmettelyni kumpuaa tietenkin Suomen monokulttuurisesta yhteiskunnasta, jossa erot on lopulta pikkuriikkisiä, ja sen seurauksena kaikki erilaisuus on vähän hankalaa. Suomi ei taida olla se paikka, jossa erilaisuuden sietäminen tulee ihan synnyinlahjana, ympäristön myötä. Toki täälläkin voi suvaitsevaisuutta ja sydämen rakkautta kaikkia kohtaan oppia, mutta ehkä vähän eri tavalla kuin siellä, missä erilaisuus asuu seinän takana ja tulee ovista ja ikkunoista sisään.

Mutta takaisin rauhanpalkinnon voittajiin. Eilinen Hesari (11.10.) siteeraa Pakistan Observer-lehden päätoimittajaa Tariq Khattakia, joka on todennut Malala Yousafzaista näin: ”Hän on tavallinen, hyödytön tyttö. Hänessä ei ole mitään erityistä. Hän myy sitä, mitä länsi ostaa”. Tällaisen kommentin edessä ei voi muuta kuin nauraa sille sokeudelle, jossa päätoimittaja elää. Juuri tällaiset kommentit osoittavat, että palkinto meni ihan oikeaan paikkaan ja oikeille henkilöille, jos siitä nyt vielä jokin epäilys oli.

Ei kommentteja: