sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Sat NamSiinä sanapari – tai mantra – joka on jokaiselle kundaliinijoogille enemmän kuin tuttu. Suomeksi se tarkoittaa kutakuinkin ”totuus on nimeni” tai ”totuus on identiteettini”. Yleensä Sat Nam –mantra päättää kundaliinijoogaharjoituksen. Lisäksi sitä voi käyttää rytmittämään mitä tahansa yksittäistä harjoitusta silloin, kun mitään muuta mantraa ei ole annettu. Rytmi menee niin, että sisäänhengityksellä toistetaan hiljaa mielessä Sat ja uloshengityksellä Nam. Mantran toistaminen helpottaa keskittymistä, kun ajatukset eivät vaeltele missä sattuu, vaan keskittyvät mantraan.

Sat Nam on myös kundaliinijoogien yhteinen tervehdys. Ja kaunis tervehdys se onkin, kertoo siitä, että totuutta kohti tässä kuljetaan. Kyse ei ole mistään salaseuran salaisesta tervehdyksestä, vaan Sat Nam –tervehdyksellä voi kuka vaan sen omakseen kokeva tervehtiä ketä vaan.

Lisäksi monet kundaliinijoogit siunaavat ruokansa Sat Nam –mantran avulla. Meidän kundaliinijoogaopettajakoulutuksessa ruoka siunattiin niin, että keräännyimme ruokapöydän ääreen, ja kädet rukousmudrassa toistimme kolme tosi pitkää Sat Namia. Toki ruuan voi siunata paljon vähäeleisemminkin. Kotona ja muualla arjessa toistan yleensä vaan hiljaa mielessäni yhden tai kaksi Sat Namia ennen kuin alan syödä. Ehkä mantraakin tärkeämpää ruuan siunaamisessa on pieni hiljentyminen ja kiitollisuus ruuasta. Se, että ruokaa ei ota itsestäänselvyytenä tai merkityksettömänä asiana, jonka vaan tunkee suustaan sisään. Jos totta puhutaan, niin ruuan hiljainen siunaaminen minulta sujuu kyllä, mutta jooginen syöminen niin, että maistelisin ja keskittyisin joka ikiseen suupalaan ei aina oikein onnistu. Siihen minä olen ihan liian innokas syöjä.

Ei kommentteja: