perjantai 10. lokakuuta 2014

PoliisitOletteko koskaan katselleet televisiosta Nelosen reality-sarjaa Poliisit? Kannattaa joskus vilkaista. En minäkään uskonut, kun kollega sitä suositteli, ja kertoi että kun hän haluaa raskaan työpäivän jälkeen rentoutua, tulla hyvälle tuulelle ja saada takaisin uskonsa ihmiskuntaan, hän katselee Poliiseja. Mutta hän oli hyvin pitkälle oikeassa ohjelman vaikutuksista.

Poliiseissa siis kuljetaan poliisipartion mukana perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kaikkea ei tietenkään kuvata eikä kerrota, mutta ihmeen hyvin sarjasta saa kuvan siitä, millaisia tehtäviä poliiseilla voi olla. Yleensä niissä tehtävissä tarvitaan lehmän hermoja ja ihan käsittämätöntä määrää huumoria ja humalaisten ihmisten käsittelytaitoa. Ja siitä sarjan hyväntuulisuus pitkälti syntyy: poliisit jaksavat pysyä rauhallisina tilanteessa kuin tilanteessa.

Sarjaa katsellessa tulee ihan väistämättä mieleen, että vähänpä kenttäpoliiseilla olisi töitä jos ihmiset eivät joisi alkoholia. Kyseessä on tietenkin viikonloppuyö, mutta silti. Käytännössä lähes kaikki tehtävät ehkä hirvikolareita lukuun ottamatta liittyvät tavalla tai toisella humalaisiin ihmisiin.

Hyvää viikonloppua kaikille. Toivottavasti poliisilla on tänä viikonloppuna tosi vähän tehtäviä.

2 kommenttia:

Sirppu kirjoitti...

Mekin katsotaan aina välillä tuota ohjelmaa iltojemme ratoksi! On muuten mielenkiintoinen juuri tuostakin näkökulmasta, millaisia otteita poliiseilla on työhönsä. Suosikkejani on just noi lepposat tyypit, jotka ei moralisoi vaan osoittaa työtä tehdessään myötätuntoa niitä kohtaan joilla ei aina niin hyvin mene. Oulun ja Kuopion tyypit on ihan parhaimmistoa. Mutta jollakin tuotantokaudella oli sellasia koviksia, jotka moralisoi "asiakkaitaan" ja se tuntui katsojana pahalta. Kerran oli esim. sellanen selvästi moniongelmainen nuori nainen, joka oli raskaana. Sille ne sitten siinä kettuilivat ja toruivat, vaikka oikeasti näki, että ei siinä moralisoinnit kauheesti auta - päinvastoin, silloin nainen saattaa vetäytyä kaikista viranomaiskontakteista, joita hän - ja mahdollisesti syntyvä lapsi - tilanteessaan tarvitsisi. Mutta onneksi ovat vähemmistössä tuollaiset työotteet. Ja sama havainto: alkoholi teettää töitä, huh huh.

Jagdev Kaur kirjoitti...

Sirppu, minä en ole ihan niin säännöllisesti katsellut Poliiseja, että osaisin sanoa missä ne kovikset on. Ehkä en ole osunut näkemään heitä ollenkaan, onneksi.

Ihan muuta kautta on korviini kantautunut kertomuksia siitä, että kenttäpoliisit suhtautuvat eri tavoin nais- ja miesasiakkaisiin. Eli naisilta odotetaan juurikin enemmän vastuullisuutta itsestään ja lapsistaan, kun taas miehiä pidetään hauskoina veikkoina. Tämä sopii ihan hyvin kuvaamaasi tapaukseen moniongelmaisesta nuoresta naisesta ja hänen torumisestaan.