sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Ei satu mihinkäänUsein sunnuntaiaamuisin kömmin aamun joogaharjoituksen jälkeen takaisin sänkyyn siipan viereen nukkumaan. Ei välttämättä edes väsytä, mutta laiskotteleminen nukkumalla on vaan niin mukavaa. Seurauksena on se, että herään paljon väsyneempänä kuin sänkyyn menin. Se on se hinta, joka laiskottelusta on maksettava.

Näin toimin myös tänään. Ja kun odotin nukahtamista, muistui mieleeni aika joskus aikaisemmin, jolloin minulla oli jos jonkinlaista kremppaa kropassa. Se oli jotenkin normaali olotila siihen aikaan, enkä tajunnut että siinä oli mitään kummallista, kunnes siippa jossakin tilanteessa minun vaivoihin kyllästyneenä kivahti: ”Sinua sattuu aina jonnekin”. Ja niin se oli: jos ei sattunut selkään – sinne sattui useimmiten – niin sitten oli kipeänä vatsa, käsi, jalka tai pää. Mutta aina jokin kohta.

Jossain vaiheessa selkä ja koko muukin keho alkoi parantua. Kiitän siitä niin joogaa kuin homeopatiaa, vyöhyketerapiaa, jäsenkorjausta ja kiropraktiikkaakin. Varmasti niillä kaikilla oli osuutensa siihen asiaan, että tänä päivänä olen näin hyvässä kunnossa. Niin uskon. Mutta vaikka muut kivut katosivat, oli yksi vielä pitkään tallella: kuukautiskivut. Ne pistivät kieriskelemään lattialla ja uikuttamaan ääneen kun odotin että nopeatehoinen särkylääke alkaisi vaikuttaa. Vähän se lääkkeiden syöminen hirvitti, mutta ei oikein ollut vaihtoehtoakaan.

Jossain vaiheessa sain joogan avulla kivut melkein katoamaan, ja aloin pärjätä 1–2 särkylääkkeellä per kuukautiset. Huimaa edistystä. Ja nyt huomaan, että en välttämättä kärsi kuukautiskivuista enää ollenkaan. Useampi kierto on jo mennyt peräkkäin ilman minkäänlaisia kipuja. Voi että miten onnelliseksi se minut tekeekään!

Uskon kivuttomuuden johtuvan joogasta, lähinnä lantion alueelle kohdistuvista liikkeistä. Siitä, että päivittäisen eteentaivutuksen avulla pidän alaselän lihakset sellaisina, että ne eivät kiristy ja ala kääntää koko systeemiä väärään asentoon. Mutta se ei riitä, myös kehon etupuolta on venytettävä, ja sen teen joka päivä, eteentaivutuksen lisäksi. Viime aikoina olen tehnyt lähinnä kameliasanaa (juu, ei vielä suju ihan niin kuin tuossa kuvassa), joka saa koko kehon tärisemään ja vapisemaan mukavasti.

Itse asiassa eräässä terveyteen ja paranemiseen keskittyvässä kundaliinijoogakirjassa mainitaan asanoita, jotka auttavat kuukautiskipuihin, siis akuutisti eli kipujen aikana. Asanoista kaksi, eli kobra ja jousikaari venyttävät kehon etupuolta ja lantion aluetta melko voimakkaasti. Kolmas, eli heinäsirkka tuntuu ainakin minulla eniten iskiashermossa ja pakaroiden tienoilla. Kokeilkaa ihmeessä, jos tekin saisitte avun mahdollisiin kuukautiskipuihinne noista liikkeistä.

Ei kommentteja: