Jokin aika
sitten ostin intialaisen keittokirjan, jonka on kirjoittanut Bibiji Inderjit
Kaur Khalsa, eli kundaliinijoogamestari Yogi Bhajanin vaimo.
En ole kokeillut
vielä kovin montaa ohjetta kirjasta, mutta yksi on osoittautunut vallan
mainioksi, jos aterialta jää yli keitettyjä perunoita. Siksi kutsun ruokaa
intialaiseksi pyttipannuksi. Sen oikea nimi on cholay tai chole, miten sen nyt
haluaakaan kirjoittaa. Ja omana, vapaasti soveltavana versionani se menee
kutakuinkin näin:
Muutama
keitetty peruna
Kikherneitä
Tuoretta
inkivääriä
Sipuli tai
pari
2–3
tomaattia
Tuoretta
korianteria
Sitruunaa
(tai sitruunamehua)
Mausteita
– mitä nyt sattuu olemaan
Lähdetään
siitä, että eihän kukaan keittele itse kikherneitä, vaan ne on ostettu kaupasta
esikypsennettyinä. Kun ei ole sitä painekattilaakaan.
Aloitetaan
siis pilkkomalla inkivääri ja sipuli hienoksi, ja kuullottamalla ne kirkastetussa
voissa tai öljyssä pannulla. Sekaan kuutioidut perunat, ja garam masalaa. Ja
vaikka tuoretta chiliä, jos siltä tuntuu. Kun perunat saa vähän väriä, voi
joukkoon nakata kikherneet. Sopivalla hetkellä sekaan vielä kuutioidut
tomaatit, joista on poistettu siemenet. Pyöritellään pannulla sen verran, kuin
hyvältä tuntuu. Minä haluan omani vähän mössöisenä, eli siihen menee hetki,
mutta ei kauaa. Sitten suolaa maun mukaan. Lopuksi päälle tuoretta korianteria,
jos sattuu olemaan, mutta ilmankin pärjää. Ja muutama ohut sitruunaviipale, tai
loraus sitruunamehua.
Sitten
syömään. Ihan älyttömän hyvää! Meillä uppoaa sellaisenaan, tai intialaistyyppisen leivän kanssa,
jos kaapista löytyy. Viimeksi tehtiin uusista perunoista, vaikka parempi
tietenkin tulee vanhoista perunoista.